Lussekatter

För mig blir det ingen jul utan lussekatter! Godast är de nybakta, men de kan även frysas in. Dessa lussekatter bakade vi i skolan på husa-letktionerna, därav det mycket pedagogiska receptet.

Degspad
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
1 tsk socker

½ g saffran
2 dl vetemjöl


Dessutom behöver du

½ burk (125 g) kvark
1 dl socker
ca 6 dl vetemjöl
50 g smält margarin


Garnering och pensling
½ dl russin
ägg


Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en plastskål, tillsätt saltet och mjölken. Rör med trägaffel tills jästen löser sig. Tillsätt 1 tsk socker, ½ saffran och 2 dl vetemjöl. Låt degspadet jäsa under brödduk på varmt ställe ca 10 minuter.

Tillsätt kvark, socker och en del av mjölet under omrörning med trägaffel. Tilsätt mera mjöl och knåda med en hand. Tillsätt det smälta, avsvalnade margarinet. Fortsätt att knåda tills degen lossnar från skålen och handen.

Baka ut degen till lussekatter. Garnera med russin. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt underbrödduk ca 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 5-8 minuter.




julbak - lucia - lussebullar - lussekatter