Köttfärsfyllda crépes



Börja med att göra själva plättdegen, den ska nämligen svälla i ungefär 15 minuter innan du steker 8-10 stora plättar.

5 dl lättmjölk
2½ dl vetemjöl
2 ägg
½ dl olja
1 tsk salt

Receptet på fyllningen är ingenting du slaviskt måste följa för att få goda crépes, du kan själv byta ut eller lägga till egna favoriter. Här kommer ett förslag:

400 g nötfärs
1 lök
1 paprika
salsa/mexikansk sås
ca 100 g färskost (eller turkisk yoghurt)
1 msk brun redning (denna gång blev det senap istället)
2 dl riven ost

Fördela fyllningen i de stekta plättarna och rulla ihop. Placera plättarna tätt intill varandra i en ugnsform och strö eventuellt riven ost över. Gratinera dina crépes i 225ºC i 10 minuter, eller tills osten fått lite färg.

Kycklingpaj

Börja med pajskalet:

3 dl vetemjöl
125 gr maragarin
2 msk vatten

Låt stå kallt i kylskåp en stund, förgrädda pajskalet ca 10-15 min i 200°C

Fyllningen gör du så länge pajskalet är i kylskåpet:

400gr kycklingstrimlor
1 gul lök
2 vitlökskllyftor
½ purjolök
½ färsk chilifrukt
½ paket bacon
1 burk  champinjoner
2 msk salsasås
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk curry
2 dl grädde
100 gr riven ost

Fräs lök, vitllök, purjolök tillsätt kycklingstrimlorna och efter en stund bacon, champinjoner, chilifrukten och salsasåsen.Krydda enligt egen smak.
Förgrädda pajskalet 10-15 minuter
Häll grädden i kycklingblandningen och låt puttra en stund, häll fyllningen på det förgräddade pajskalet.
Överst dekorera med körsbärstomater och riven ost
Grädda i 200°C ca. 30 minuter.




Runebergstårtor



Idag firar vi Runebergsdagen i Finland. Då brukar jag baka dessa Runebergstårtor :)

200 gr smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl pepparkakssmulor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Hallonsylt
Florsocker

Rör margarin och socker pösigt. Vispa sen ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Fyll 18-20 små muffinsformar eller 11-12 cupcakesformar , med mjölat finger görs en liten grop i varje tårta klicka en tsk hallonsylt i gropen, detta gör tårtorna saftigare.
Grädda i 200 °C ca. 10-15 minuter.
När tårtorna svalnat klickas en liten klick hallonsylt på mitten och sockerglasyr ringlas runt.