Kladdcupcakes med färskost och choklad

Muffins
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
¾ tsk bikarbonat (motsvarar ca 1½ tsk bakpulver)
1¾ dl socker
100 g smält margarin (eller 1½ dl solrosolja)
1¾ dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk vaniljsocker


Blanda ihop mjöl, kakao och bikarbonat i en skål. Rör ner socker och därefter margarin, vatten, vinäger och vaniljsocker. Fortsätt röra tills smeten blir jämn.

Färskostblandning

150 g mjuk naturell färskost (ex Philadelphia)
¾ dl socker
1 ägg, lätt uppvispat
100 g hackad choklad


Vispa ihop färskost, socker och ägg i en skål tills ingredienserna har blandat sig ordentligt. Rör ner den hackade chokladen.

Fyll cirka 12 muffinsformar till hälften med chokladsmeten och avsluta med att lägga en sked av färskostblandningen ovanpå. Grädda i ugnen i 25 minuter, eller tills smeten har stelnat.



Tips:

* Om du följer receptet så får du kanske lite väl mycket färskostblandning i förhållande till muffinssmet. Detta leder till att du måste ha dina cupcakes längre i ugnen för att färskosten ska bli klar, och dina muffins blir inte kladdiga. Halvera färskostblandingen, alternativt fördubbla muffinssmeten, och du får kladdigare muffins (dock med mindre smak av cheesecake).
* Ett alternativ är att trycka ner färskostblandningen i smeten i formarna, för att få cheesecake-smak genom hela cupcaken.

Tomatsoppa med basilika

Detta är en snabb rätt för lata dagar, tar ungefär en kvart att göra. Receptet är beräknat för 4 portioner.

1 hackad gul lök
1 msk olja
1 hackad vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
2 buljongtärningar (eller motsvarande mängd grönsaksbuljong)
ca 3-4 dl vatten
1 tsk torkad basilika eller 2 msk hackad färsk basilika
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Topping:
2 dl gräddfil

Fräs löken i olja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda cirka 5 minuter. Salta och peppra. Servera soppan med gräddfil och gärna ett gott bröd.



Tips: Ostflarnen på bilden är riktigt enkla att göra. Lägg bara in högar med riven ost i ugnen en stund.

tomat - tomatsoppa - vegetariskt

Morotskaka

I denna kaka används morotspuré istället för rivna morötter, vilket gör kakan saftigare.

Kaka:

5 medelstora morötter eller ca 3 dl puré
3½ dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
ev. 2 dl hackade valnötter

Glasyr:
150 g Philadephiaost
50 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka och mixa dem till puré (små klumpar är okej, det blir bara godare). Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda försiktigt i alla torra ingredienser tillsammans med smöret. Vänd ner morotspurén och nötterna och blanda till en slät smet.
3. Häll upp smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter i 175 graders värme. Prova med en sticka om den är klar (jag lät min bli lite kladdig i mitten).
4. Dags för glasyren: Vispa Philadelphiaosten och smöret krämigt, tillsätt därefter florsocker och vaniljsocker. Låt glasyren stelna i kylskåpet under tiden kakan svalnar och glasera därefter din morotskaka.



Tips:

* Bröa formen med kokosflingor, passar riktigt bra ihop med morötterna.
* I vissa butiker finns färdig morotspuré, kolla barnmatshyllan. Räkna med 3 dl.
* Den blir bara godare efter någon dag i kylskåp.