Carrot Cake



Denna maffiga morotstårta bakade jag som en annorlunda och fräschare variant på födelsedagstårta. Den blev uppskattad, kanske på grund av att det inte var en gräddtårta med jordgubbar (den stereotypa födelsedagstårtan). Receptet hittade jag på denna blogg, men jag har ändrat mängden en del efter måtten på mina egna bakformar.

Morotstårta (2 bottnar ~ 24 cm i diameter)
6 ägg
6 dl socker
3 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
6 dl mjöl
6 tsk bakpulver
3 dl olja
6 dl rivna morötter

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt kanel och vaniljsocker och vispa snabbt ner det i smeten. Vispa ner bakpulver blandat med mjöl. Tillsätt olja och rivna morötter och vispa tills allt har blandats. Lägg hälften av smeten i en form med löstagbar kant klädd med bakplåtspapper; försök att dela så jämt som möjligt. Grädda i ungefär 30 minuter i 175 grader. Låt svalna i formen cirka 10 minuter, innan du tar loss kanten och låter kakan svalna helt. Upprepa gräddningsmomentet med den andra bottnen.

Cream cheese frosting
13 dl florsocker
250 g Philadelphiaost
130 g rumstempererat smör
4 tsk vaniljsocker

Sikta ner florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills du har en len frosting. Vispa cirka 5 minuter, tills frostingen har blivit riktigt fluffig.

Montering

Dela bägge bottnarna på hälften, så att du får fyra bottnar. Placera en av bottnarna på serveringsfatet och bred ett tunt lager frosting på. Lägg på en ny botten och upprepa proceduren; var noga med att bottnarna ligger jämnt. När du har monterat samtliga bottnar brer du ett tunt lager frosting över hela kakan - detta för att kakan inte ska smula. Ställ sedan in hela kakan i kylskåpet i minst 30 minuter. Bred sedan på resten av frostingen och gör eventuellt dekorativa mönster eller dekorera med valnötter.



Tips:
* Om frostingen inte riktigt räcker till kan du exempelvis vispa ihop en sats vaniljfrosting.
morotskaka - morotstårta - tårta

Blueberry Blondie

Som en brownie fast utan choklad - lika kladdig och minst lika god. Blåbärskaka 2.0 helt enkelt. Receptet hittade jag i Hembakat 1/2012.

Kaka
200 g smält smör
6 dl socker
5 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocke
r

Fyllning

5 dl färska eller frysta blåbär
ca 50 g mandelspån


Glasyr
ca 1 dl florsocker
några droppar citronsaft


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i smöret. Blanda ordentligt till en slät smet. Häll ut smeten i en pappersklädd långpanna (ca 25 x 30 cm). Fördela bären och mandelspån över kakan. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Den ska fortfarande vara lite fuktig. Dra kakan av plåten och låt den svalna på galler. Blanda till glasyren och ringla över den när kakan är helt avsvalnad.



Tips:
* Variera bär enligt säsong - hallon, jordgubbar, rabarber eller äpplen är högst antagligen lika gott.
* Min blondie blev extremt kladdig (i det närmaste flytande) i mitten trots att jag hade den i ugnen fulla 30 minuter. Jag fick dock inga klagomål och gillade kladdigheten själv, men det tål att tänkas på om man vill ha en mer "rumsren" kaka.
blondie - blåbär - långpanna

Jossas Tacopaj

Receptet har jag fått av en vän från den tiden vi hade tjejkvällar med obligatorisk tacopaj (som omväxling till tortillas) var och varannan helg. En riktigt god och mättande paj som med fördel kan varieras - varför man nu skulle vilja ändra på denna vet jag dock inte.

Botten
3 dl vetemjöl
125 g rumstempererat margarin
2 msk kallt vatten


Blanda vetemjöl och margarin till en smulig massa med hjälp av en envisp. Tillsätt vattnet sist. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt i ungefär en halv timme. Förgrädda därefter pajskalet i 15 minuter i 200 grader.

Fyllning 1
2 lökar
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
½ dl vatten


Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokryddan och vattnet mot slutet. Tillsätt fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Fyllning 2
4 tomater, urkärnade
2 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
1 krm vitpeppar
2 tsk curry (tycker du som jag om curry går det lika bra med matskedar)
2 dl riven ost


Hacka tomaterna och tillsätt övriga ingredienser. Bred ut över köttfärsfyllningen och grädda pajen i ytterligare 15 minuter.