Limekakor

Knapriga småkakor med smak av lime. Recept ur Hembakat 7/2012.
 
Cirka 35 stycken
125 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl gräddfil
rivet skal av 3 lime (eller färre)
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt. Vispa ner gräddfil och limeskal. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten till en mjuk deg. Forma matskedsstora bollar av degen. lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem lite med händerna. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. De ska vara lätt gyllene i kanterna. Låt kakorna svalna något på plåten innan de får svalna helt på galler.
 
lime - limekakor

Chokladfondant

Chokladfondant är en av de godaste (och mest mättande) efterrätterna för en chokladälskare. Dessa fondanter blev riktigt lyckade. Ju finare choklad man har, desto bättre blir resultatet. Receptet hittade jag i en av Lindts reklamannonser i tidningen Hembakat 7/2012.
 
4 portioner
200 g bakchoklad (150 g till smeten, 50 g som bitar i formen)
180 g smör + 20 g att smöra formarna
2 dl socker (1dl till smeten, 1 dl till formarna)
1 dl mjöl
3 hela ägg
3 äggulor
1 nypa salt
 
Smält 150 g choklad i vattenbad. Tillsätt smör, socker och salt, rör till en slät smet. Tillsätt de hela äggen, äggulorna och mjölet, blanda. Smöra formarna och sockra insidorna, båda bottnar och kanter. Fyll formarna till tre fjärdedelar med smet. Fördela den resterande chokladen (50 g) som bitar mitt i smeten i formarna. Ställ de fyllda formarna i frysen i minst 3 timmar för bästa resultat. Placera formarna (direkt från frysen) i ugnen i 200 graders värme. Baka 15-20 minuter (beroende på val av portionsform). Servera varma med en kula glass.
 
choklad

Praliner med pepparkakstryffel

Chokladpraliner med en pepparkakssmakande fyllning. Passar utmärkt i jultider. Recept från Sweet Passion.
 
Mjölkchokladskal
200 g mjölkchoklad (gärna av finare kvalité)
 
Tryffelfyllning
85 g vispgrädde
30 g honung
1 tsk pepparkakskryddor
140 g mjölkchoklad
(eventuellt 40 g osaltat smör, som rörs i till sist)
 
Smält chokladen till chokladskalen. Om man har tid och lust kan man temperera chokladen. Hur man tempererar mjölkchoklad kan du läsa om här. Häll chokladen i silikonformar (drygt 25 stycken) och ställ in i kylskåp så att de stelnar.
 
Koka upp grädde och honung. Tillsätt pepparkakskrydda och vispa så att det blandas ordentligt. Hacka mjölkchokladen fint. Häll grädden över chokladen i en skål. Rör tills tryffeln blir slät. Låt svalna.
 
Fyll chokladskalen med tryffelfyllningen. Ställ in i kylskåpet. Smält ny choklad eller smält chokladen du tidigare använde till chokladskalen igen. Täck chokladskalen så att pralinerna får en botten. Lossa pralinerna ur formen. Förvara i kylskåp.
 
 
 
 
choklad - chokladpraliner - pepparkakskrydda - pepparkakstryffel - praliner