Jitterbuggare

Spröda småkakor med maräng och mördeg verkar vara ett vinnande koncept - jag bakade ju marängsnittar för en tid sedan. Dessa jitterbuggare är mera tidskrävande men kanske snäppet bättre. Recept ur Hembakat 1/2012.



Cirka 40 st

Mördeg

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl


Fyllning
2 äggvitor
4 msk strösocker


Blanda smör och socker till en smidig röra med elvisp. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylskåp i ungefär 1 timme. Vispa under tiden äggvitorna till fyllningen till ett hårt skum. Tillsätt sockret under slutet av vispningen.

Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel på bakplåtspapper. Bred hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop som rulltårtor (börja på långsidan). Sätt ugnen på 175 grader. Ställ in rullarna i kylskåp tills ytan har hårdnat. Skär därefter rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Lyxbitar

Namnet säger allt om detta bakverk - lyxiga chokladbitar med vaniljsmörkräm och chokladtäcke. Det går riktigt bra att frysa in denna kaka och ta fram när du får finbesök. Kom dock ihåg att inte tina kakan i mikron (smörkrämen och chokladen...)

 


4 ½ dl socker
3 ¾ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
4 ½ msk kakao
225 g margarin
2 dl vatten
3 ägg

Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och matfettet, låt svalna och blanda med de torra ingredienserna. Vispa i äggen, ett i taget. Grädda i en bakpappersklädd långpanna (30x40 cm) i 175 grader i ca 17-20 minuter. Låt kallna.

225 g rumstempererat smör
1 äggula
225 g florsocker
(½ flaska romessens)

Rör ihop ingredienserna till smörkrämen och bred ut den över den avsvalnade kakan. Ställ kakan i frysen i åtminstone 30 minuter.

200 g blockchoklad
4 msk matolja

Smält chokladen och oljan i vattenbad. Bred snabbt över den frysta kakan. Skär upp i lämpligt stora bitar.
choklad - lyxbitar - lyxrutor - långpanna

Drömtårta

Chokladrulltårta med vaniljsmörkräm, även känd som drömtårta. Tårtan är helt glutenfri. Receptet hittade jag i Rutiga bakboken (Ica Bokförlag).



3 ägg
1 ½ dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula


Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om och bred ut smeten i långpannan. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i ca 5 minuter (var noga med att kolla så den inte bränns!).

Strö lite socker över rulltårtan. Lägg ett bakplåtspapper i en annan, lika stor, långpanna (eller liknande). Lägg de båda långpannorna mot varandra och vänd över rulltårtan. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna, gärna under långpannan.

Rör matfettet, sockret, vaniljsockret och äggulan poröst. Bred krämen på kakan och rulla samman den, börja från långsidan. Låt rulltårtan ligga kallt.

Tips:
* Förvara rulltårtan i kylskåp 3-4 dagar eller i frys 2-3 månader.
* Servera tårtan rumstempererad, så att smörkrämen inte är stenhård och endast smakar smör.