Drömtårta

Chokladrulltårta med vaniljsmörkräm, även känd som drömtårta. Tårtan är helt glutenfri. Receptet hittade jag i Rutiga bakboken (Ica Bokförlag).



3 ägg
1 ½ dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula


Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om och bred ut smeten i långpannan. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i ca 5 minuter (var noga med att kolla så den inte bränns!).

Strö lite socker över rulltårtan. Lägg ett bakplåtspapper i en annan, lika stor, långpanna (eller liknande). Lägg de båda långpannorna mot varandra och vänd över rulltårtan. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna, gärna under långpannan.

Rör matfettet, sockret, vaniljsockret och äggulan poröst. Bred krämen på kakan och rulla samman den, börja från långsidan. Låt rulltårtan ligga kallt.

Tips:
* Förvara rulltårtan i kylskåp 3-4 dagar eller i frys 2-3 månader.
* Servera tårtan rumstempererad, så att smörkrämen inte är stenhård och endast smakar smör.