Chokladälskarens drömkaka

Kladdkaka var det enda jag bakade under ett par års tid - tills allt fler försiktigt började fråga om jag "kanske kunde baka någonting annat nu"... Nu har jag haft en lång kladdkake-paus. Och jag erkänner - omväxling förnöjer. Det är ändå kontigt att kladdkaka inte har dykt upp här i bloggen förrän nu.
 
Jag har testat en del olika recept och fastnat för detta recept ur Hemmets Journals Chokladboken - Chokladälskarens drömkaka. Jag vet inte vad som skiljer denna kladdiga kaka från andra (antagligen är skillnaden inte stor).
 
100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smält matfettet och låt det svalna. Blanda samman mjöl, socker, kakao och salt. Tillsätt matfett och äggen. Rör med en trägaffel eller slickepott så att allt blandas till en jämn smet.Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.
 
 
kladdkaka

Strass

Bakade mina första spritsade småkakor häromdagen - strass. Eller syltkakor, som de också kallas. Resultat: godkänt. Receptet hittade jag på denna blogg.
 
200 g mjukt smör
75 g florsocker
250 g mjöl
valfri sylt
 
Vispa smör och florsocker till en krämig konsistens. Tillsätt mjöl och vispa till en spritsbar massa. Spritsa ut kakorna med en stjärntyll. Tänk på att de flyter ut lite under gräddningen så spritsa dem inte för nära varandra. Gör en grop i mitten av kakorna och lägg en ganska stor klick sylt i gropen (även sylten flyter ut en aning, så lägger du för lite "försvinner" den). Grädda i 180 grader i 10-20 minuter, tills kakorna fått fin färg.
 

Chokladkräm med färskost

Denna chokladkräm är väldigt mångsidig när man bakar tårta. Man kan använda den som fyllning och dessutom får den precis rätt konsistens för spritsning, vilket gör att den även passar bra som frosting på tårtor. Receptet hittade jag här (bengtssons baksida)

1,5 dl kakao
300 g Philadelphiaost
200 g rumsvarmt smör
ca 350 g florsocker (beroende på smak och konsistens)

Vispa samman alla ingredienser. Var noga med att smöret är rumsvarmt. Ställ eventuellt in krämen i kylskåp en stund innan den används.

Jag skulle tro att krämen räcker som fyllning i ett lager och att täcka tårtan med, beroende på hur man väljer att dekorera den. Jag spritsade rosor på ovansidan av min tårta och det som blev över skulle knappast ha räckt till att fylla den.


Rosdekorationer gjorda med chokladkrämen

chokladfrosting - chokladfyllning - chokladkräm