Knäckig rabarberpaj

 
Ett superbt pajrecept som kan varieras i oändlighet. Byt ut rabarbern, addera kryddor för fylligare smak... En storfavorit här hemma. Nästa gång ska jag dock spara in på kardemumman (alla gillar tydligen inte kardemumma lika mycket som jag). Receptet hittade jag här.

150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
ca 1 dl socker
¾ dl ljus sirap


Tärna smöret och vispa ner övriga ingredienser.

ca 5 rabarberstjälkar, skalade och skivade
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 matsked potatismjöl


Blanda samman ingredienserna till fyllningen och fördela i en pajform. Smula över pajdegen och grädda pajen i 175 grader i 20-25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera ljummen med vaniljvisp eller vaniljglass.
 
paj - rabarber

Maffig blåbärskaka

Jag gillar bakverk med blåbär - här kommer ännu ett recept på blåbärskaka. Här hittade jag receptet.

Botten

3 ägg
2 ½ dl socker
150 g smält matfett
2 dl mjölk (alt. naturell yoghurt, surmjölk)
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Fyllning
5 dl blåbär
2 tsk potatismjöl


Smulblandning

50 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl


Vispa ägg och socker. Tillsätt det avsvalnade smälta smöret och mjölken. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem genom att röra ordentligt med en trägaffel. Häll smeten i en pappersklädd form (ca 25 x 35 cm). Blanda blåbären med potatismjöl och fördela över smeten. Nyp ihop ingredienserna till smulblandingen och smula över blåbären. Grädda i 175 grader i cirka 30-40 minuter.
 
 
blåbär - blåbärsrutor - långpanna

Röra-ihop-in-i-ugnen-bröd

Jag gillar bröd som inte är tiskrävande arbetsmässigt, men ändå goda och relativt nyttiga. Detta bröd är ett sådant bröd. Recept ur Hembakat 2/2012
 

5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl surmjölk
1 dl lingonsylt
½ dl ljus sirap
1 normalstor grovriven morot


Sätt ugnen på 180 grader. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt därefter surmjölk, lingonsylf, sirap och riven morot. Rör ihop alltsammans och häll smeten i två smorda, avlånga brödformar (ca 1 ½ l). Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Låt svalna på galler.

Tips:
* Förvara brödet i kylskåp, så håller det sig saftigare.