American Apple Pie

Receptet är Leila Lindholms och du hittar det här. Vi ändrade dock äppelfyllningen och utseendet en aning.

Pajdeg
150 g kallt smör
2 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
½ msk vatten


Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman till en smidig deg. Knåda inte. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllning
4-6 äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk malen ingefära


Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små bitar. Lägg äppelbitarna snabbt i en skål och blanda i citronsaft. Stek äpplena i smör, socker, kanel, ingegära och kardemumma. När äpplena är mjuka efter cirka 5 minuters stekning, lägg dem på en tallrik och låt svalna.

Dela degen i två delar - en större och en mindre - och tryck ut den större i en pajform. Fyll med äppelfyllningen. Rulla bitar av den mindre degbiten och lägg rullarna över äppelfyllningen i ett rutmönster. Grädda pajen i nedre delen av ugnen (180 grader varmluft) i cirka 35 minuter.

amerikansk - äppelpaj - äpplen

Bakad choklad med vaniljglass

En riktigt god dessert för chokladälskaren. Enkel att göra och ser proffsig ut. Receptet är Markus Aujalays och du hittar det här.

4 portioner
100 g osaltat smör, rumstempererat
40 g strösocker
2 st ägg, hela
2 st äggulor
100 g mörk choklad (ex 70 %), smält
27 g vetemjöl


Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt de hela äggen, ett i taget och därefter äggulorna. Vispa mellan varje ägg. Tillsätt smält choklad och mjöl under långsam vispning. Smeten har nu samma konsistens som visad grädde. Häll upp smeten i 4 smorda portionsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter - chokladbakelserna ska ha stelnat i kanterna och vara rinniga inuti. Servera nybakade med vaniljglass och exempelvis hallon.



Tips:
* Smeten ser väldigt grynig ut när du har lagt i alla äggen. Lugn - mjölet och chokladen löser det hela.