Korvbröd

Det perfekta receptet inför sommarens grillsäsong hittade jag i Hembakat 3/2012.

20-24 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl olja
2 tsk salt
2 tsk strösocker
½ dl vetekli
3 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och oljan i en kastrull till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socer och vetekli. Rör om. Tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet, lite i taget. Blanda till en lagom fast deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar. Kavla bitarna till rektangulära plattor (ca 12 x 25 cm). Skär båda plattorna i 10-12 längder. Rulla varje degbit en aning och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem svalna under en bakduk.




Tips
* I orginalreceptet var fördelningen mellan grahamsmjöl och vetemjöl 1-11.

Jordgubbsmuffins deluxe

Kardemummamuffins med jordgubbar, vaniljkräm samt en smulpajstoppning. Låter gott, va? Det var de också! En nästintill oslagbar kombination. Receptet hittade jag här, men jag har dock ändrat det en del. Jag halverade receptet och fick nio muffins samt bytte ut hallonen.

Cirka 9 muffins
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 ägg
¾ dl socker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
½ sats Blå Band vaniljsås
jordgubbar (1-3 per muffin)

Smulpajstoppning
30 g smör eller margarin
½ dl socker
½ dl havregryn
½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att vispa ihop en påse Blå Band vaniljsås med knappt 2 dl mjölk. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse. Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till smulpajstoppningen.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt och häll därefter i den ljumma smör-mjölkblandningen. Vänd slutligen ner de resterande torra ingredienserna.

Klicka ner en matsked av smeten i varje muffinsform. Spritsa cirka en matsked vaniljkräm i varje muffinsform och häll över muffinssmet så att vaniljkrämen täcks helt. Tryck ner jordgubbarna en aning i muffinsen och smula över smulpajstoppningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

 

Lime Pie

Receptet på Key Lime Pie finns i Leila Lindholms bok One more slice. En mycket enkel paj som passar bra både som dessert och som fika. Man kan ju även göra pajen i små portionsformar.

Botten
200 g digestivekex
100 g smör


Fyllning
1 burk (400 g) kondenserad mjölk
4 äggulor
3-5 limefrukter, rivet skal och saften av


Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen (förslagsvis i en plastpåse) och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i en pajform. Förgrädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna. Blanda kondenserad mjölk med äggulorna, limesaften och -skalet. Låt smeten dra i sig limesmaken i 30-60 minuter. Sila smeten och släng skalen. Fyll pajskaletoch grädda i 15-20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

 
key lime pie - lime - lime pie