Morotskaka

Alla gillar väl morotskaka? Den saftiga, kaneldoftande kakan med ett tjockt lager cream cheese frosting. Receptet hittade jag på Baktokig.
 
Kaka
4 st medelstora morötter (eller ca 3 dl färdigköpt puré)
3 ½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl rapsolja
(ev. 2 dl hackade valnötter)
 
Frosting
150 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper. Skala morötterna och dela dem i mindre slantar. Koka morötterna mjuka och mixa dem därefter till puré. Låt svalna. Det går också riktigt bra att riva morötterna fint i t.ex. en matberedare.
 
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med rapsoljan. Vänd ner morötterna och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Prova med en sticka. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten - eller helt torr; det bestämmer du. 
 
Vispa philadelphiaost och smör krämigt. Tillsätt därefter florsocker och vaniljsocker och vispa tills frostingen blir slät. Låt stelna i kylskåpet under tiden kakan kallnar. Glasera kakan med frostingen då kakan är helt avsvalnad. Förvara kakan i kylskåp.
 
morotskaka - morotstårta