Hemmagjorda Dominokex

Jag gillar konceptet att göra en hemmagjord version av ett känt varumärke. Jag har redan gjort Fazerina-liknande tryfflar, Bountybollar och Daimtårta i Almondy-stil. Här kommer ännu ett recept i samma stil. Denna gång på hemmagjorda Dominokex - eller vaniljfyllda chokladkakor, som Therésia Erneborg kallar dem i son bok Söta saker.
 
20-25 dubbla kakor
1 ½ dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat (ca 1 ½ - 2 tsk bakpulver)
1 krm salt
150 g rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg, lätt uppvispat
 
Fyllning
50 g smör
2 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) pch sedan ägget. Forma degen till en cylinderformad längd och skär den i 40-50 skivor. Tryck till dem lite och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter. Vispa samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan på hälften av de avsvalnade kakorna och lägg på de resterade kakorna som lock.
 
domino - dominokex - smörkräm

Äppelmoskaka

Som morotskaka fast med äppelmos. Kombinationen kanel och äpplen är ju nästintill oslagbar. Recept från Baktokig.
 
 
3 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat (eller cirka 2 tsk bakpulver)
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3 dl äppelmos
¾ dl rapsolja
 
Frosting
150 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med äppelmoset och rapsoljan. Häll smeten i en springform och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara helt torr. Låt kakan svalna helt.
 
Vispa philadelphiaost och smör krämigt. Tillsätt därefter florsocker och vaniljsocker och vispa tills frostingen blir slät. Låt stelna i kylskåpet under tiden kakan kallnar. Glasera kakan med frostingen då kakan är helt avsvalnad. Förvara kakan i kylskåp.
 
 
Tips:
* Det passar alldeles utmärkt att tillsätta exempelvis hackade nötter eller russin i kakan.
äppelmos - äppelmoskaka - äpple

Morotskaka

Alla gillar väl morotskaka? Den saftiga, kaneldoftande kakan med ett tjockt lager cream cheese frosting. Receptet hittade jag på Baktokig.
 
Kaka
4 st medelstora morötter (eller ca 3 dl färdigköpt puré)
3 ½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl rapsolja
(ev. 2 dl hackade valnötter)
 
Frosting
150 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper. Skala morötterna och dela dem i mindre slantar. Koka morötterna mjuka och mixa dem därefter till puré. Låt svalna. Det går också riktigt bra att riva morötterna fint i t.ex. en matberedare.
 
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med rapsoljan. Vänd ner morötterna och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Prova med en sticka. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten - eller helt torr; det bestämmer du. 
 
Vispa philadelphiaost och smör krämigt. Tillsätt därefter florsocker och vaniljsocker och vispa tills frostingen blir slät. Låt stelna i kylskåpet under tiden kakan kallnar. Glasera kakan med frostingen då kakan är helt avsvalnad. Förvara kakan i kylskåp.
 
morotskaka - morotstårta