Minicupcakes med vaniljfrosting

Saftiga minicupcakes som passar ypperligt på varje fikabord. Receptet hittade jag här. Receptet på frostingen ur Leilas A piece of cake.
 
Många minicupcakes
2 ¼ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 ¼ tsk bakpulver
¼ tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det några sekunder i mikron. Häll i hälften av mjölken och balda till en slät smet. Vispa resten av mjölken med ägg och vaniljsocker. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen tills allt är väl blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3 med smet och grädda minimuffinsen i 10-15 minuter.
 
Själklart kan man även göra normalstora muffins av smeten. Grädda dem då i 175 grader i 17-25 minuter.
 
Cream cheese frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft (kan uteslutas)
100 g Philadelphiaost
 
Vispa smör och Philadelphiaost krämigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Spritsa frostingen på muffinsen och dekorera exempelvis med figurer gjorda av sockermassa.
 
 
 
minicupcakes - sockermassa

Äppelkanelmuffins med crumble

 Ännu ett av Leila Lindholms recept. Goda och saftiga äppelmuffins med det lilla extra - crumble på toppen. Recept ur boken A piece of cake.
 
Cirka 12 st
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Fyllning
4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk socker
1 msk malen kanel
 
Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
 
Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra små muffins (175 grader för stora). Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
 
Kärna ur och skär äpplena i klyftor elelr bitar. Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, socker och kanel. Låt svalna. Blanda äpplena med smeten (lämna några till garnering) och fyll muffinsformar till 2/3 med smet.
 
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Strö lite crumble på toppen och garnera varje muffins med en äppelkllyfta. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
 
 
Tips:
* För blåbärsmuffins med crumble; byt ut äppelfyllningen mot 5 dl blåbär (färska eller frysta).
äppelmuffins - äpple

Chocolate chip cookies

När jag skulle baka chocolate chip cookies för första gången häromdagen valde jag mellan ett flertal olika recept. Slutligen blev det Leilas recept ur boken A piece of cake som segrade. Bra grundrecept på cookies, som går att variera.
 
Grundrecept (cirka 25 kakor)
125 g mjukt smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
100 g mörk choklad (70%)
(ev. skal av en lime)
 
Vispa smör och socker krämigt och rör i ägget. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Hacka chokladen grovt och blanda ner i degen. Forma degen till en rulla (ca 5 cm i diameter) och rulla in den i bakplåtspapper. Frys den sedan i cirka 30 minuter, eller lägg den i kylskåp lite längre. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva rullen i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 
chocolate chip