Fransk chokladtårta

Denna chokladtårta är helt underbar. Enkel är den att göra också. Recept på kakan hittade jag här, medan glasyren finns i Rutiga bakboken.
 
120 g mörk choklad (Fazers mörka blockchoklad)
100 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
 
Värm ugnen till 175 grader. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret över ett vattenbad. Ta bort från värmen och tillsätt socker och rör väl. Tillsätt därefter äggen, ett i taget,  och rör om. Blanda ner vaniljsocker och salt. Vänd slutligen ner mjölet. Smörj kanterna av en springform (18 cm i diameter) och klä botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20-30 minuter.
 
 
12 ½ g smör
½ dl vispgrädde
75 g mörk choklad (en blandning av 70% och mörk blockchoklad)
 
Hetta upp matfett, grädde och choklad på svag värme. Rör alltsammans till en slät smet. Låt svalna något och bred sedan ut den över den avsvalnade kakan.
 
Förvara kakan i kylskåp och servera den tillsammans med vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
chokladtårta - fransk

Apelsintryffel

Tänk Fazerina - för så smakar dessa hemgjorda apelsintryfflar. Receptet hittade jag här.
 
1 apelsin, skal och saft
25 g smör
½ dl vispgrädde
300 g + ca 100 g mjölkchoklad
 
Klä en form (ca 30x20 cm, beroende på hur tjocka du vill ha dina tryfflar) med bakplåtspapper. Smält smör och grädde i en kastrull. Hacka (ev. riv i en mixer) under tiden chokladen. Riv skalet på apelsinen och blanda med grädden, tillsätt ca 2 tsk (eventuellt mer) apelsinsaft. Rör ner chokladen i apelsingräddblandningen och låt allt smälta samman. Häll upp tryffelsmeten i formen och låt svalna. Skär därefter tryffeln i små bitar och doppa dem i smält choklad.
 
 

 
 
apelsintryffel - apelsintryfflar - fazerina - tryffel - tryfflar

Tonfiskbiffar

Här kommer ett enkelt recept på något så gott som tonfiskbiffar. Riktigt goda! Recept härifrån.
 
1 ägg
1 liten lök, hackad
1 burk tonfisk i vatten
cayennepeppar
chiliflakes
svartpeppar
 
Häll av vattnet från tonfisken. Blanda ordentligt med ägg och hackad lök. Krydda efter egen smak. Klicka ut små biffar i en panna med olja och stek några minuter på varje sida. Servera t.ex. tillsammans med bulgur och en gräddfilssås.
 
tonfisk - tonfiskbiffar