Fransk chokladtårta

Denna chokladtårta är helt underbar. Enkel är den att göra också. Recept på kakan hittade jag här, medan glasyren finns i Rutiga bakboken.
 
120 g mörk choklad (Fazers mörka blockchoklad)
100 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
 
Värm ugnen till 175 grader. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret över ett vattenbad. Ta bort från värmen och tillsätt socker och rör väl. Tillsätt därefter äggen, ett i taget,  och rör om. Blanda ner vaniljsocker och salt. Vänd slutligen ner mjölet. Smörj kanterna av en springform (18 cm i diameter) och klä botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20-30 minuter.
 
 
12 ½ g smör
½ dl vispgrädde
75 g mörk choklad (en blandning av 70% och mörk blockchoklad)
 
Hetta upp matfett, grädde och choklad på svag värme. Rör alltsammans till en slät smet. Låt svalna något och bred sedan ut den över den avsvalnade kakan.
 
Förvara kakan i kylskåp och servera den tillsammans med vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
chokladtårta - fransk