Sockerkringlor

Jättegoda sockerkringlor som påminner lite om karlsbaderbullar. Enkla att baka är de dessutom. Win-win! Recept ur Hembakat 5/2012.
 
18 kringlor
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
ca 7 dl vetemjöl
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig för hand eller med maskin. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i 18 lika stora delar. Rulla ut degbitarna till smala längder, cirka 45 cm långa. Forma till kringlor. Lägg kringlorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla kringlorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter. Pensla kringorna med smält smör medan de fortfarande är ljumma och doppa dem i socker. Om kringlorna ska sparas, vänta med att pensla och doppa dem i socker tills de ska serveras.
 
 
hjorthornssalt - sockerkringlor

Chokladdrömmar

Dessa drömmar är knapriga, chokladiga och alldeles underbara. Recept ur Hembakat 5/2011.
 
Cirka 50 st
225 g socker
175 g smör
¾ dl neutral matolja
2 g salt
(½ grapefrukt, rivet skal)
12 g vaniljsocker
5 g hjorthornssalt
15 g kakao
350 g vetemjöl
 
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda socker och rumsvarmt smör väl med elvisp. Tillsätt olja, salt och vaniljsocker. Sikta i hjorthornssalt, kakao och mjöl och blanda till en fast deg. Rulla ut fingertjocka längder och dela i mindre bitar. Forma till små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i cirka 20 minuter. Ställ ugnluckan på glänt när kakorna börjar spricka.
 
chokladdrömmar - drömmar - hjorthornssalt

Kållåda

Denna kållåda är en av mina favoriträtter. Receptet finns i mammas receptpärm och ursprunget är ganska okänt. 
 
1 kg vitkål
2 dl grötris
buljong
salt
400-500 g köttfärs
½ dl skorpmjöl
2 dl grädde 
smör
sirap
 
Strimla kålen och fräs i en stekpanna. Köka grötriset i buljong och salt, häll ut överflödig vätska. Blanda alla ingredienser och lägg i en ugnsform. Observera att köttfärsen inte ska stekas. Klicka på smör och sirap. Grädda i 200 grader i en timme.
 
kål - kållåda - köttfärs