Äppeltarteletter

Bottnen i dessa tarteletter blir knäckig och god och passar ypperligt tillsammans med äpplena och en kula glass. Receptet hittade jag hos Made by Mary. använder man sig bara av glutenfria havregryn så passar detta recept även glutenallergiker. 
 
4 portioner
1 ½ dl havregryn
1 ¼ dl solrosfrön
10 torkade dadlar (eller 8 färska)
1 nypa salt
2 ½ msk matolja 
3 små röda äpplen
4 msk mandel- eller nötsmör
3 tsk socker
lönnsirap
malen kanel
mandelspån
 
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregryn och solrosfrön till ett grövre "mjöl". Tillsätt dadlar, matolja och salt. Mixa samman till en knaprig med ändå fast deg. Tryck ut degen i smorda pajformar och förgrädda i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Skiva äpplena tunnt. Blanda mandel- eller nötsmör med socker och klicka ut i pajskalen. Fördela äppelskivorna snyggt i mandelsmöret och pensla med lönnsirap. Strö över malen kanel och mandelspån. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna lite innan de serveras med vaniljglass.
 
 
 
dadlar - glutenfri - tartelett - tarteletter - äppeltartelett - äpple - äpplen