Hemgjord Toffifee

En enkel och god variant av Toffifee. Recept ur Hembakat 2/2013.
 
30-40 st
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
30-40 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad, smält
 
Köka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt smeten sjuda till 120 grader eller gör kulprovet. Rör helst inte om under kokningen. Rosta under tiden hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Häll kolasmeten i små aluminiumformar. Lägg en hasselnöt i varje form. Ställ kallt en stund. Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå varje kola. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan du avslutar med en klick smält mörk choklad på toppen.
 
 
Tips:
* Kolan blev väldigt kladdig i rumstemperatur, vilket gjorde att pralinerna fastnade på serveringsfatet. Nästa gång kokar jag kolan lite längre för att få den fastare.
praliner - toffifee