Sockerkringlor

Jättegoda sockerkringlor som påminner lite om karlsbaderbullar. Enkla att baka är de dessutom. Win-win! Recept ur Hembakat 5/2012.
 
18 kringlor
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
ca 7 dl vetemjöl
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig för hand eller med maskin. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i 18 lika stora delar. Rulla ut degbitarna till smala längder, cirka 45 cm långa. Forma till kringlor. Lägg kringlorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla kringlorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter. Pensla kringorna med smält smör medan de fortfarande är ljumma och doppa dem i socker. Om kringlorna ska sparas, vänta med att pensla och doppa dem i socker tills de ska serveras.
 
 
hjorthornssalt - sockerkringlor