Äppelpaj

En klassisk äppelpaj slår aldrig fel. Servera med en god (helst hemgjord) vaniljsås. Receptet hittade jag på Jennys matblogg.
 
4-5 äpplen
1/3 dl strösocker
kanel efter egen smak
 
Smulpaj:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200-225 grader. Skala och klyfta äpplena och lägg äppelbitarna i en pajform. Strö över socker och kanel. Arbeta ihop mjöl, smör och socker till en smulig deg som du strör över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. 
 
 
 
 
paj - äppelpaj - äpple - äpplen

Kanelrutor

God kaka med kanelsmakande topping. Recept ur Blixtkakor av Anna Braw. Själva kakan är jättegod och väldigt saftig och jag kan tänka mig att den passar utmärkt tillsammans med andra typer av smaksättningar. Färska eller frysta bär, till exempel.
 
Kaka (i långpanna):
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädddil (eller 2 dl gräddfil + 1 dl turkisk yoghurt)
 
Strössel:
1 ½ dl farinsocker
1 msk kanel
2 dl grovhackade nötter
 
Sät ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten växelvis med gräddfilen. Rör smeten jämn och bred ut i en långpanna (30 x 40 cm) klädd med bakplåtspapper. Blanda farinsocker, kanel och hackade nötter och strö ut över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
 
 
 
kanelrutor - långpanna - långpannekaka

Ljus tårtbotten

Denna tårtbotten blir väldigt luftig och saftig. Enkel att skära upp och fylla är den också, speciellt om den får stå i kylskåp över natten. Recept från Tårtspecialisten.
 
5 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda övriga ingredienser noga och rör ner i smeten. Rör så lite som möjligt. Smörj och bröa en springform (23-24 cm i diameter) och klä botten med ett bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. Skär i tre delar efter att bottnen svalnat (helst efter att ha stått i kylskåp under natten). 
 
 
 
botten - tårta - tårtbotten