Yoghurtpannacotta med hallon

En pannacotta med smak av vanilj och yoghurt. Verkligen jättegod. Receptet är taget ur LCHF-husmanskost av Anna Hallén. Men den passar även oss som inte går på bokstavsdieter. I originalreceptet ingår inget socker, men det kan man tillsätta om man vill ha en sötare pannacotta.
 
4 portioner
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 dl turkisk yoghurt
(ca ½ dl socker)
200 g hallon, jordgubbar eller blåbär
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll vispgrädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt fröna och den delade vaniljstången i grädden. Koka upp grädden och rör om för att få ut all vaniljsmak. Ta kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i den varma grädden. Låt grädden svalna. Rör ner yoghurten (och eventuellt sockret) i den avsvalnade grädden. Fördela gräddblandingen i 4 glas och låt stelna minst 3 timmar i kylen. Servera med bären.
 
Om man vill kan man lägga hälften av bären i botten av glasen innan man häller över gräddblandningen och använda  resten av bären till servering.
 
dessert - efterrätt - hallongifflar - panna cotta - pannacotta - turkisk yoghurt

Danskt rågbröd

För några månader sedan prövade jag på Johan Sörbergs recept på danskt rågbröd. Resultatet blev riktigt bra, brödet blev saftigt och gott. Det känns ungefär som att äta ett "vanligt" rågbröd fast i limpform... Som många andra bröd av denna typ så blir rågbröden godare när de fått stå någon dag. 
 
Dag 1:
500 g vatten
300 g hel råg (rågkross går också bra)
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt
 
Skållning: Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och häll över fröblandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl tills nästa dag.
 
Dag 2:
500 g vatten
300 g mörk sirap
300 g grovt rågmjöl
300 g fint rågmjöl
300 g vetemjöl
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1
 
Mät upp vattnet och ljumma det till 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, allt rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1. Kör hela degen på låg hastighet i en matberedare cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj och bröa under tiden 2-3 avlånga brödformar (beroende på formarnas storlek, jag fick 3 bröd). Fyll formarna till två tredjedelar med smet, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå under bakduk i 40 minuter. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk värmen till 210 grader. Grädda i ungefär 75 minuter (gäller en form som rymmer 1 liter). Känn med en sticka, bröden ska inte vara kladdiga. Låt bröden stå en dag innan de är klara att ätas.
 
 
bröd - danskt bröd - danskt rågbröd - rågbröd

Kladdkaka med Philadelphia Marabou

En väldigt god och väldigt kladdig kaka. Philadelphian ger en lite syrlig smak som passar väldigt bra i en annars söt kaka. Receptet hittade jag här. 
 
3 ägg
3 dl socker
1 pkt (160 g) Philadelphia Marabou
½ tsk salt
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en rund form med löstagbar botten och strö med kokosflingor. Rör ihop samtliga ingredienser och häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 13 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, den ska vara kladdig och lös i mitten. Låt svalna innan du serverar den.
 
Vid servering kan man med fördel pudra över lite florsocker och servera tillsammans med exempelvis rårörda jordgubbar. 
 
 
Jag gjorde min kaka i en springform med 24 cm i diameter. VIll man ha en högre och "tjockare" kaka kan man säkert grädda den i en springform med mindre diameter.
choklad - kladdkaka - marabou - philadelphia - philadelphia marabou