Fyllda ost- och skinkgifflar

Dessa fyllda gifflar passar som mellanmål, i picknickkorgen eller på buffébordet. För att nämna några exempel. Själv serverade jag dem på min studentfest. Receptet hittade jag i en Pirkka-tidning.
 
30 st
5 dl vatten
1 påse (11 g) torrjäst
13-14 dl jästbrödsmjöl
2 tsk salt
½ dl olja
 
Fyllning
150 g strimlad skinka
1 röd paprika
2 dl riven ost
1 tsk basilika
 
Pensling
ägg
vallmo- eller sesamfrön
 
Värm vattnet till 42 grader. Tillsätt torrjästen, blandad med lite mjöl. Tillsätt salt och resten av mjölet och oljan. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Hacka paprikan och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Dela den jästa degen i tre delar. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en cirkel (cirka 30 cm i diameter). Dela varje cirkel i 10-12 delar och lägg en klick fyllning på varje triangel och rulla ihop till en giffel. Låt jäsa. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön. Grädda i 225 grader i cirka 12 minuter.
 
 
 
croissant - fyllda gifflar - giffel - gifflar - ostgifflar - ostkaka - skinka - skinkgifflar

Studenttårta

Här kommer receptet på tårtorna som jag bjöd på i början av juni på min studentfest. Jag fastnade direkt för utseendet och designen när jag såg bilderna på den på Kinuskikissas blogg. Jag har av någon anledning alltid varit lite rädd för att prova på att göra en tårta som är täckt med sockermassa eller marsipan, men efter att ha testbakat tårtan en gång konstaterade jag att det inte var så farligt och bakade fem tårtor på raken någon vecka senare. 
 
 
Botten är en chokladtårtbotten som är fuktad med vaniljmjölk (1 ½ dl mjölk + 1 tsk vaniljsocker). Tårtan är fylld med Dumlefluff och Jordgubbs-mascarponefyllning. Den är täckt med sockermassa och dekorationerna är även de gjorda i sockermassa och fästa med "lim" gjort på florsocker och vatten.
 
 
 
 
sockermassa - student - studenttårta - studenttårtor - tårta

Hallon-mascarponefyllning

Fyllning med smak av hallon, mascarpone och Daim. Passar speciellt bra i en tårta med chokladbotten. Recept (på finska) hos Kinuskikissa.
 
1 lager fyllning
1 ½ d vispgrädde
250 g mascarponeost
¼ dl socker
1 (56 g) Daimstång
75-100 g hallon eller jordgubbar (frysta, långsamt tinade eller färska)
 
Vispa grädden till skum och tillsätt mascarpone och socker. Hacka Daimen och tillsätt. Fortsätt vispa tills blandningen blir tillräckligt tjock. Bred ut över den fuktade tårtbottnen. Tryck ner hallonen med jämna mellanrum i fyllningen.
 
Hallon-mascarponefyllning i det översta lagret.
 
fyllning - hallon - mascarpone - tårtfyllning