Fyllda ost- och skinkgifflar

Dessa fyllda gifflar passar som mellanmål, i picknickkorgen eller på buffébordet. För att nämna några exempel. Själv serverade jag dem på min studentfest. Receptet hittade jag i en Pirkka-tidning.
 
30 st
5 dl vatten
1 påse (11 g) torrjäst
13-14 dl jästbrödsmjöl
2 tsk salt
½ dl olja
 
Fyllning
150 g strimlad skinka
1 röd paprika
2 dl riven ost
1 tsk basilika
 
Pensling
ägg
vallmo- eller sesamfrön
 
Värm vattnet till 42 grader. Tillsätt torrjästen, blandad med lite mjöl. Tillsätt salt och resten av mjölet och oljan. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Hacka paprikan och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Dela den jästa degen i tre delar. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en cirkel (cirka 30 cm i diameter). Dela varje cirkel i 10-12 delar och lägg en klick fyllning på varje triangel och rulla ihop till en giffel. Låt jäsa. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön. Grädda i 225 grader i cirka 12 minuter.
 
 
 
croissant - fyllda gifflar - giffel - gifflar - ostgifflar - ostkaka - skinka - skinkgifflar