Lax- och färskostbitar

Ljuvliga laxbitar som passar lika bra på buffébordet som på förrättstallriken. Recept ur Pirkka Mat (maj 2013). 
 
300 g kavring
100 g margarin eller smör
 
1-2 gelatinblad + 1 msk mjölk eller vatten
150 g kallrökt lax
400 g färskost med rökt lax och pepparrot (eller motsvarande)
½ dl finhackad dill
gräslök och citron till dekoration
 
Finfördela brödet i en matberedare. Tillsätt det mjuka matfettet och blanda jämnt. Tryck fast bottenröran i en bakplåtspappersklädd form eller på en bricka (20 x 30 cm). Placera formen på ett svalt ställe så att bottnen stelnar.
 
Mjuka upp gelatinet i kallt vatten i cirka 10 minuter. Finhacka den kallrökta laxen. Blanda laxen med färskost och dill. Hetta upp en matsked mjölk eller vatten i en kastrull . Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i vätskan. Blanda gelatinet med färskostfyllningen. Bred ut fyllningen på bottnen. Låt stelna i kylskåp i minst fyra timmar, gärna över natten. Skär laxplattan i bitar och dekorera med citron och gräslök.
 


 
 
Tips:
* Om laxbitarna ska stå på ett buffébord kan man använda två gelatinblad för att öka hållbarheten. Ska de däremot inte stå framme någon länge stund räcker ett gelatinblad.
 
buffé - färskost - förrätt - kavring - lax

Saftig chokladkaka

Rubriken är ingen överdrift. Det här är med stor sannolikhet en av de saftigaste chokladkakorna du någonsin kommer att äta. Recept ur Hembakat 6/21012.
 
200 g smör
3 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl kakao
2 dl filmjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och filmjölken. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 2 liter). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 60 minuter. Passa noga och känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Du kan också grädda kakan i flera mindre formar, då blir gräddningstiden 30-40 minuter.
 
 
 
Enligt receptet ska kakan serveras med en kolasås och hallon. Jag serverade bara själva kakan denna gång, men jag kan tänka mig att tillbehören skulle lyfta smaken på kakan ytterligare. Här är receptet på kolasåsen:
 
50 g smör
1 ½ dl brun farin
1 msk vatten
1 dl grädde
 
Värm smör, socker och vatten på låg värme i en kastrull. Vispa i grädden och låt sjuda i 10-15 minuter. Rör om då och då. Ställ den kallt. Kolasåsen kan med fördel göras dagen innan. Servera kakan som den är eller ringla över kolasåsen och garnera med hallon. Du kan också servera såsen och hallonen vid sidan av kakan.
choklad - chokladkaka - saftig

Rabarberkaka med crumble

Väldigt god och lite annorlunda rabarberkaka. Kakan är lite syrlig och nötig, vilket passar bra ihop med rabarbern och den söta toppingen. Recept ur Hembakat 3/2012.
 
Kaka
6 msk gräddfil
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
50 g hasselnötter, grovhackade
 
Crumble
50 g smör
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
2 msk muscovadosocker
1 ½ dl vetemjöl
 
Fyllning
225 g rabarber
2 msk vetemjöl
½ dl strösocker
(1-2 msk kanel)
 
Börja med att göra crumblen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, rör om bra. Låt kallna, gärna i kylskåpet. Fortsätt därefter med fyllningen. Skala och skiva rabarbern. Tillsätt mjöl, socker och kanel och blanda väl. Låt stå i cirka 15 minuter, rör om då och då.
 
Kakan: Vispa ihop gräddfil och ägg i en liten skål. Blanda vaniljsocker, mjöl, strösocker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt smöret i mjölblandningen och vispa smuligt med elvisp. Vänd ner hasselnötterna och sedan gräddfilsblandningen och rör till en jämn smet. 
 
Häll kaksmeten i en smord form (ca 24 cm i diameter). Lägg rabarberfyllningen ovanpå. Strö till sist över crumblet. Grädda kakan i 175 grader i cirka 45 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
rabarber - rabarberkaka