Lax- och färskostbitar

Ljuvliga laxbitar som passar lika bra på buffébordet som på förrättstallriken. Recept ur Pirkka Mat (maj 2013). 
 
300 g kavring
100 g margarin eller smör
 
1-2 gelatinblad + 1 msk mjölk eller vatten
150 g kallrökt lax
400 g färskost med rökt lax och pepparrot (eller motsvarande)
½ dl finhackad dill
gräslök och citron till dekoration
 
Finfördela brödet i en matberedare. Tillsätt det mjuka matfettet och blanda jämnt. Tryck fast bottenröran i en bakplåtspappersklädd form eller på en bricka (20 x 30 cm). Placera formen på ett svalt ställe så att bottnen stelnar.
 
Mjuka upp gelatinet i kallt vatten i cirka 10 minuter. Finhacka den kallrökta laxen. Blanda laxen med färskost och dill. Hetta upp en matsked mjölk eller vatten i en kastrull . Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i vätskan. Blanda gelatinet med färskostfyllningen. Bred ut fyllningen på bottnen. Låt stelna i kylskåp i minst fyra timmar, gärna över natten. Skär laxplattan i bitar och dekorera med citron och gräslök.
 


 
 
Tips:
* Om laxbitarna ska stå på ett buffébord kan man använda två gelatinblad för att öka hållbarheten. Ska de däremot inte stå framme någon länge stund räcker ett gelatinblad.
 
buffé - färskost - förrätt - kavring - lax