Rabarberkaka med crumble

Väldigt god och lite annorlunda rabarberkaka. Kakan är lite syrlig och nötig, vilket passar bra ihop med rabarbern och den söta toppingen. Recept ur Hembakat 3/2012.
 
Kaka
6 msk gräddfil
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
50 g hasselnötter, grovhackade
 
Crumble
50 g smör
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
2 msk muscovadosocker
1 ½ dl vetemjöl
 
Fyllning
225 g rabarber
2 msk vetemjöl
½ dl strösocker
(1-2 msk kanel)
 
Börja med att göra crumblen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, rör om bra. Låt kallna, gärna i kylskåpet. Fortsätt därefter med fyllningen. Skala och skiva rabarbern. Tillsätt mjöl, socker och kanel och blanda väl. Låt stå i cirka 15 minuter, rör om då och då.
 
Kakan: Vispa ihop gräddfil och ägg i en liten skål. Blanda vaniljsocker, mjöl, strösocker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt smöret i mjölblandningen och vispa smuligt med elvisp. Vänd ner hasselnötterna och sedan gräddfilsblandningen och rör till en jämn smet. 
 
Häll kaksmeten i en smord form (ca 24 cm i diameter). Lägg rabarberfyllningen ovanpå. Strö till sist över crumblet. Grädda kakan i 175 grader i cirka 45 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
rabarber - rabarberkaka