Formfranska

Detta bröd passar perfekt att slänga i brödrosten vilken morgon som helst. Recept från Kryddburken.
 
2 bröd
50 g jäst
50 g smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (t.ex. 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt
 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt vattnet, ljumma till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda för hand/arbeta degen i bakmaskin cirka 10 minuter. Pudra över mjöl och låt degen jäsa cirka 45 minuter. Kör igång maskinen igen, tillsätt resten av mjölet och saltet (spara dock lite av mjölet till utbakning). Arbeta degen cirka 10 minuter till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt till två avlånga bröd. Lägg i formar. Låt jäsa cirka 45 minuter. Grädda i 175 grader cirka 40-50 minuter.
 
bröd - formbröd - formfranska - rostbröd

New York Lemon Cheesecake

Detta är alltså en ostkaka med citronsmak. Men det låter så mycket finare och bättre om man använder det engelska namnet och dessutom lägger till New York.. God är den, om man tycker om cheesecake vill säga. Recept på finska från Pirkka.fi.
 
Botten
175 g havrekex
50 g smält smör
 
Fyllning
2 burkar (400 g) Valio smaksatt kvarg citron
2 dl lättgrädde
¾ dl socker
3 ägg
½ dl majsstärkelse
 
Topping
200 g lätt gräddfil
ca 1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
 
Smula kexen i en matberedare. Tillsätt smält smör och blanda. Fördela blandningen i en springform (ca 24 cm) klädd med bakplåtspapper. Pressa inte ner smulorna för mycket, då blir bottnen hård.
 
Blanda kvarg, lättgrädde, socker, ägg och majsstärkelse. Vispa tills blandningen blir slät. Häll smeten över kexsmulorna och grädda på nedersta falsen i 175 grader cirka 45-50 minuter eller tills kakan blir lite brunaktig.
 
Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Bred ut toppingen på den heta kakan direkt efter att du tagit ut den ur ugnen. Låt svalna till rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåp. Servera t.ex. tillsammans med frukt eller bär.
 
cheesecake - new york cheesecake - ostkaka

Rödbetsbiffar

Jättegoda rödbetsbiffar som passar perfekt tillsammans med fetaostsåsen. Recept ur Allas 10/13.
 
4-5 portioner (cirka 12 biffar)
500 g rödbetor
1 medelstor rå potatis
1 gul lök
50 g mandelmjöl
1 ägg
2 msk majsstärkelse
salt och peppar
olja till stekning
 
Koka rödbetorna med skalet på i cirka 40 minuter. Låt dem svalna och skala dem medan de är ljumma, då går det lättast. Riv dem mellangrovt i en matberedare. Skala och riv potatis och lök. Blanda rödbetor, potatis, lök, mandelmjöl, ägg, majsstärkelse och kryddor och blanda till en smet. Låt svälla i cirka 30 minuter. Häll lite olja i en stekpanna och värm. Klicka i små biffar och låt dem stelna på undersidan innan de vänds. Stek inte på högsta värme eftersom de lätt bränns.
 
Fetaostsås
150 g fetaost
3 dl gräddfil
 
Mixa såsen med en stavmixer.
(Man kan också göra en portion fetaostsås genom att ta en liten mängd turkisk yoghurt eller gräddfil och mosa några fetaosttärningar med en gaffel. Gott det också.)
 
Servera biffarna med fetaostsåsen och kokt bulgur.
 
bulgur - fetaost - fetaostsås - rödbeta - rödbetsbiffar - vegetariskt