Chokladmousse för två

En snabb chokladmousse som passar perfekt som dessert eller bara när man är sugen på något gott. Receptet hittade jag hos Marias Bakglädje.
 
2 portioner
75 g mörk bakchoklad
1 dl grädde
1 äggula
1 msk socker
1 msk mjölk
ev. riven choklad till garnering
 
Smält chokladen över vattenbad under tiden som du vispar grädden tjock. Vispa upp äggulan och sockret lätt och rör ner det i grädden. Häll mjölken i den smälta chokladen och rör om. Tillsätt chokladen i gräddblandningen och vispa tills det blir jämnt. Häll upp i två portionsformar och ställ in i kylen i 20 minuter för att stelna. Garnera eventuellt med riven choklad.
 
choklad - chokladmousse - dessert - efterrätt - mousse

Double Chocolate Cookies

Jättegoda och framför allt väldigt enkla chokladcookies som du slänger ihop på max tjugo minuter. Recept ur Valios broshyr Hemlagat 3/2013.
 
200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk matsoda
100 g vitchoklad (bak & dessert)
125 g mörk choklad (bak & dessert)
 
Vispa det mjuka smöret och sockret med en elvisp. Tillsätt vaniljsocker och ägg. Vispa blandningen så att det blir fluffigt. Blanda mjölet och sodan, sikta i degen. Skär båda chokladsorterna till grovt kross med en vass kniv (bitstorlek ca 7 x 7 mm). Tillsätt i degen. Blanda om väl. Degen blir ganska fast. Forma små runda bollar (ca 3 cm i diameter) med händerna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Lämna lite rum mellan dem så att de inte flyter ihop (en färdig cookie har en diameter på 5-6 cm). Grädda mitt i ugnen i 180 grader i cirka 10 minuter eller tills kakorna är färdiggräddade.
 
choklad - cookies - kex - småkakor - vit choklad

Chokladglaserade donuts

Förra året invigde jag min donutplåt lagom till första maj. Då blev det citrondonuts med rosa glasyr. Detta år blev det chokladglaserade donuts istället. Jag använde mig av samma recept, men istället för att göra en florsockerglasyr smälte jag choklad och doppade donutsen. På med lite strössel eller hackade hasselnötter och så lite mera choklad. Gott!
 
chokladglasyr - donut - donuts