Stompa

Stompa - eller stekpannebröd - tar max tio minuter att göra. Perfekt att slänga ihop när du vaknar och njuta av nybakat, varmt bröd tillf frukost, med andra ord. Jag halverade receptet och fick ut cirka 10 bröd, vilket jag tycker räcker gott och väl eftersom de är godast nybakta. Receptet finns i Leila Lindholms A piece of cake.
 
8-10 bröd
2 ½ dl filmjölk
¾ dl ljus sirap
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk anis
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk matsoda/bikarbonat
 

Stöt fänkål och anis i en mortel. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt filmjölk och sirap och knåda samman till en deg. Dela degen i 8-10 bitar. Kavla ut dem till runda kakor på mjölat bakbord och nagga med en gaffel. Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida. De ska inte bli för mörka. Låt svalna på galler. Förvara i plastpåse.
 
 
Tips: 
* Istället för en blandning av rågmjöl och vetemjöl kan man använda 7 ½ dl rågsikt, vilket ingår i originalreceptet.
bröd - stekpannebröd - stompa - tunnbröd