Knäckig äppelkaka

God äppelkaka! Övriga kommentarer överflödiga. Servera med vaniljsås så kan det inte bli annat än en fullträff. Recept ur nyaste numret av Hembakat, dvs. 5/2013.

1 ägg
1 ½ dl socker
50 g smör, smält
1 dl vatten
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2-3 äpplen

Garnering
mald kanel
strösocker
ljus sirap 
mandelflarn


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, vatten, bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Vispa ihop allt till en smet. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm i diameter). Skala äpplena och klyfta dem. Blanda med kanel och socker i en skål. Lägg äppelklyftorna ovanpå kaksmeten, gärna i ett fint mönster. Ringla över lite sirap och strö över mandelflarn. Grädda kakan nederst i ugnen i 35-40 minuter. Servera med vaniljsås.



äppelkaka - äpple - äpplen