Pannacottatårta med mjölkchoklad

"Du får göra som du vill, men den måste vara god". Så lät min senaste kakbeställning. Resultatet av detta ser ni nedan - en mjölkchokladpannacottatårta med chokladdekorationer.  Recept härifrån.
 
 
 
 
150 g Digestivekex
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl smält smör (knappt 150 g)
 
Mixa kex och kokosflingor till en slät massa i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och tryck ut i en tät form (ca 24 cm i diameter). 
 
6 gelatinblad
1 liter vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
200 g mjölkchoklad
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp grädden under ständing omrörning. Tillsätt vaniljsocker och kakao efter att de första bubblorna syns. Tillsätt chokladen i bitar och rör om tills den smälter. Rör ner gelatinbladen i gräddblandningen. Låt svalna en stund och häll därefter i formen. Låt svalna en stund i rumstemperatur och låt den därefter stelna i kylskåp minst 4 timmar, men helst över natten. 
 
 
 
Dekorera tårtan med exempelvis hackad Daim, hyvlad Dubbelnougat, chokladhjärtan och strössel.
 
Tips:
* Använd en så tät form som möjligt om du bakar den i en springform. Ungefär hälften av pannacottan rann ut ut min Ikea-form innan den hunnit stelna. 
choklad - choklad. mjölkchoklad - mjölkchokladpannacotta - mjölkchokladpannacottatårta - pannacotta - pannacottatårta

Yoghurtfrosting

En frosting som passar väldigt bra att täcka tårtor med. Konsistensen är riktigt bra för spritsning. Tårtan blir lite matigare än om man täcker den med vispad grädde. Syrligheten från yoghurten finns där, men den är inte alls för sur. Receptet hittade jag i Lomelinos tårtor.
 
4 dl vispgrädde
2 dl turkisk youghurt
2 msk socker (enligt smak)
 
Blanda grädde, yoghurt och socker i en skål och vispa till bredbar konsistens.
 
 
frosting - turkisk yoghurt - yoghurtfrosting

Smörgåstårta med tonfisk

Jag har länge velat prova på att göra smörgåstårtor och när jag såg receptet på denna i Hembakat 5/2014 kände jag att det var dags. Konstaterade att det här med smörgåstårtor är väldigt kul och att jag nog lär göra fler framöver.
 
 
 
Cirka 4-8 portioner
 
16-24 skivor vitt bröd (beroende på storlek)
 
Fyllning
3 burkar tonfisk i vatten (ca 525 g)
200 g krossade tomater
1 ½ - 2 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
1 tsk grovmalen svartpeppar
ev. övriga kryddor (t.ex. salt, chilipulver)
 
Garnering (förslag)
sallad
gravad lax
räkor
ägg
körsbärstomater
gurka
timjan
lime
 
Skär bort kanterna på brödet. Pressa vattnet ur tonfisken och blanda den med krossade tomatre och majonnäs. Smaka av med dill och svartpeppar. Lägg 4-6 skivor bröd på en bricka. Lägg på lite mindre än ¼ av fyllningen. Lägg på ytterligare ett varv brödskivor och upprepa proceduren med resterande bröd och fyllning. När de sista brödskivorna ligger på plats täcks hela tårtan (inklusive sidor) med fyllningen.
 
Tårtan kan man garnera precis som man vill. Jag täckte sidorna med hackade salladsblad. Ovanpå radade jag gurkskivor, körsbärstomater och laxrosor. Några limeskivor och timjankvistar blev fina detaljer på tårtan.
 
 
 
Tips:
* Blanda ut eller ersätt en del av majonnäsen med turkisk yoghurt eller liknande, det ger en fräschare och lite syrlig smak.
* Man kan förbereda tårtan dagen innan, men spara gärna garneringen till serveringsdagen.
 
 
 
salt tårta - smörgås - smörgåstårta - tonfisk - tonfisktårta