Födelsedagstårta med rosa dödskallar

Denna tårta bakade jag till min egen födelsedag för några veckor sedan. En liten och väldigt söt tårta med dödskallar som dekoration. Jag använde mig av en burk karamelliserad mjölk i fyllningen. Karamelliserad mjölk är som bekant väldigt söt, men jag försökte väga upp det med lite syrligare smaker i övrigt. 
 
 
Tårtbotten enligt detta recept. Med extra vanlijsocker och extra kardemumma. Tårtan är bakad i en form på 18 cm. Tårtan är delad i fyra delar och fylld med knappt 2 dl vispad grädde, en burk karamelliserad mjölk och jordgubbskompott (Koka ca 250 g jordgubbar med limesaft, socker och vaniljsocker. Tillsätt 2 blötlagda gelatinblad och låt svalna). 
 
 
 
Tårtan är täckt med limefrosting. Använd t.ex. samma recept som till denna morotskaka, med tillsätt vaniljsocker, rivet limeskal och saften av en halv lime. Tårtan är dekorerad med hyvlad vit choklad och de finaste rosa karamellerna jag hittade i lösgodishyllan.
 
 
Passade även på att inviga mitt nya tårtfat. Passade perfekt till 18 cm tårtor. 
 
 
jordgbbstårta - jordgubbar - limefrosting - vit choklad

Jordgubbstårta med vit choklad

Om du inte har testat kombinationen jordgubbar och vit choklad i tårtor ännu är det dags nu! Tårtan är jättegod och väldigt enkel att göra. Receptet finns i Lomelinos tårtor av Linda Lomelino. Kan för övrigt tipsa om den boken ifall du är i behov av tårtinspiration. Boken är full av goda recept och tårtbilder så vackra att man vill rama in dem och hänga upp dem på väggen.
 
 
Tårtbotten bakade jag enligt bokens recept: en sockerkaksbotten med jordgubbar i. Dock tycker jag att den blev lite väl torr och mastig. Skulle jag göra om det skulle jag nog baka tårtbotten enligt mitt favoritrecept. Addera eventuellt lite jordgubbspure i smeten.
 
 
Tårtan är delad i tre delar och fylld med jordgubbskompott (Koka upp 250 g jordgubbar med ½ dl (sylt)socker, lägg eventuellt till 1-2 gelatinblad och låt svalna) och vispad grädde.
 
Vispa ihop vit chokladfrosting (recept nedan) och täck tårtan med den. Om du vill kan du färga den med pastafärg. Jag färgade en del av frostingen med rosa candy melts som jag smälte i vattenbad och rörde ner i frostingen när de svalnat. Har inga exakta mått på det, utan tillsatte Candy melts tills färgen blev riktigt bubbelgumsrosa.
 
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
100 g rumstempererat smör
200 g Philadelphiaost
2-3 dl florsocker
 
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna. Vispa Philadelphiaost och rumsvarmt smör fuffigt. Vispa ner chokladen och tillsätt florsocker tills du får en fin konsistens.
 
Dekorera slutligen tårtan med valfria dekorationer. Jag hyvlade vit choklad och ringlade över smält Candy melts. Lite rosa strössel på det också.
 
 
candy melts - choklad - frosting - jordgbbstårta - jordgubbar - lomelino - vit choklad - vit choklad frosting - vitchoklad