Pärontårta

Denna supergoda tårta bakade jag till min mammas födelsedag för några veckor sedan. Jag hade svårt för att bestämma smak på tårtan, men efter att ha gått fram och tillbaka bland butikshyllorna en stund bestämde jag mig för att testa päron och kola. Det visade sig vara en bea idé! Smakerna passar riktigt bra tillsammans i en gräddtårta.
 


Tårtbotten är bakad enligt lika delar-receptet anpassat för en form på 24 cm. Fyllningen på första lagret består av dulce de leche (jag köpte färdigkokt, hade varken tid eller ork att koka burken själv) och vispad grädde. På andra lagret är fyllningen en enkel päronkompott och vispad grädde.

Päronkompott
2-3 päron, skalade och i små bitar
1/2 vaniljstång
socker
lite vatten
ev. gelatin
 
Koka upp päronen tillsammans med vatten, vaniljstång och socker. Päronen ska bli mjuka. Om man vill ha jämnare kompott kan man stavmixa lite. 1-2 blötlagda gelatinblad kan tillsättas för att få en fastare kompott.
 

Tårtan är spritsad med 2 dl vispad grädde och 2 dl Valios smaksatt kvarg (päron-kinuski). Den smaksatta kvargen gjorde blandningen ganska lös, men det funkade att spritsa ändå. Tårtan är dekorerad med två hackade Dubbeldaim.
 
födelsedagstårta - gräddtårta - kola - päron - pärontårta

Rågbröd

Dessa rågbröd är väldigt goda och passar perfekt på frukostbordet. De smakar ungefär som råbröden i butik gör, fast mycket godare eftersom de är hembakade. Receptet finns hos recepten.se.
 
 
Fyra bröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2-3 msk mörk sirap
1 msk brödkryddor (eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stött fänkål)
13-14 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen med en del av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och kryddor. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa övertäckt i 30-45 minuter. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda så att gasbubblorna försvinner. Dela degen i fyra delar. Forma alla bitar till runda bullar, kavla ut till runda kakor (ca 15 cm i diameter). Gör ett hål i mitten av brödet (t.ex. med ett mjölat litet glas) och nagga med en gaffel. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
 
Tips
* Istället för rågsikt kan man blanda hälften vetemjöl och hälften rågmjöl.
 


rågbröd