Blåbärspaj

Om du letar bakinspiration kan jag varmt rekommendera denna blåbärspaj. Passar perfekt nu i blåbärstider! Har du inte färska blåbär går det lika bra med frysta. Detta är nog den godaste blåbärspajen jag bakat hittills. Receptet hittade jag hos Allt om Mat.
 
Botten
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Fyllning
250 g blåbär
1 msk potatismjöl
2-3 msk socker
 
 
Sätt ugnen på 175-200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten och tryck ut 2/3 av degen i en pajform. Förgrädda 8-10 minuter, tills botten fått lite färg. Blanda ihop fyllningen. Om du använder frysta blåbär är det bra att tina dem lite så att potatismjölet och sockret blir jämnare fördelat. Fyll formen med bärfyllningen och smula över resten av degen. Grädda i ungefär 15 minuter tills smulorna fått fin färg. Låt svalna lite och servera med vaniljsås.
 
 
 
 
blåbär - blåbärspaj

Amerikansk blåbärscheesecake

Jag har blivit lite besatt av cheesecakes på sistone, vilket nog kommer att synas i bloggen den närmaste tiden. De är bland det roligaste man kan baka och goda är de också. Denna ugnsbakade blåbärscheesecake är nog en av de godaste kakorna jag ätit. Blåbär passar perfekt i cheesecakes! Receptet hittade jag hos Jonna 1983. 
 
 
 
Botten
250 g digestivekex
50 g mjukt smör
3 msk flytande honung
 
Fyllning
300 g creme fraiche
250 g kvarg
250 g mascarponeost eller Philadelphiaost
2 ½ dl socker
¾ dl majsstärkelse (Maizena)
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
4 ägg
2 dl blåbär (+ 1 msk majsstärkelse)
 
Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det mjuka smöret och honung, mixa tills allting har blandats. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och tryck ut smulblandningen i formen.
 
Vispa alla ingredienser utom blåbären till fyllningen. Häll ut över kexbotten. Strö över blåbären. Blanda en matsked majsstärkele om du använder frysta blåbär. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 45-60 minuter, tills smeten har stannat. Om kakan blir för mörk i slutet av gräddningstiden kan formen täckas med bakplåtspapper. 
 
Låt kakan svalna innan den serveras. Det går bra att göra kakan i förväg och förvara i kylskåp; den blir godare när den får stå några timmar.
 
 
 
blueberrycheesecake - blåbär - blåbärscheesecake - cheesecake - cheesecake i ugn

Kladdkakeglass

Den senaste tiden har det blivit riktigt populärt att smaksätta glass med bakverk. Det är inga konstigheter att hitta kanelbullar, äppelpaj, creme brûle, kakdeg eller brownies i glassen. Med lite inspiration av en citronglass, som jag gjorde tidigare i veckan, vispade jag ihop en chokladglass med kladdkaka. Kladdkakeglass!
 
 
Cirka 2 liter glass 
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
200 g Philadephiaost
100 g hushållschoklad
2 msk kakaopulver
ca 1/2 kladdkaka (kladdig och kall)
 
Smält chokladen och låt svalna. Vispa grädden. Blanda kondenserad mjölk, vaniljsocker, Philadelphiaost, kakaopulver och smält choklad. Rör om eller vispa tills blandningen är slät. Rör ner chokladsmeten i den vispade grädden. Skär kladdkakan i bitar och rör ner i smeten. Häll i plastburkar och ställ i frysen. Rör om en gång i timmen de första timmarna fär att få en luftigare glass och förhindra att all kladdkaka sjunker till botten. Glassen är färdig efter cirka 7 timmar. 
 
 
chokladglass - glass - kladdkakeglass