Chokladkaka med Baileys

Glad vändag på er! Detta år firar jag vändagen med att baka en hjärtlig chokladkaka. En kaka som de flesta som kallar sig chokladälskare nog gillar. I senaste numret av Hembakat (1/2015) fanns ett recept på en chokladkaka med Baileys som jag var tvungen att provbaka. Jag tror det är Roy Fares som har gjort receptet. Själva kakan är väldigt mjuk och saftig, och glasyren med Baileys ger kakan god smak. Perfekt vändagskaka med andra ord! 
 
Baileysganache
200 g choklad, hackad (cirka 50 %, eller ljusare om man känner för det)
1 dl vispgrädde
1 dl Baileyslikör
15 g smör, rumstempererat

Koka upp grädde och Baileys. Häll det över den hackade chokladen i en skål. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt smöret och rör till en slät blandning. Eventuellt kan man mixa med en stavmixer och det inte blir slätt med en slickepott. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i cirka 2-3 timmar tills ganachen har stelnat.
 
Chokladkaka
100 g mörk choklad, hackad
150 g smör
1 ¾ dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1 ½ dl kaffe, varmt eller kallt
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (matsoda)
½ tsk salt
3 ägg
 
Sätt ugnen på 170 grader (varmluft 150). Smörj en springform (22-24 cm i diameter) och täck botten med bakplåtspapper. Smält chokladen tillsammans med smör, strösocker, farinsocker, kakao och kaffe i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör tills det blir en slät blandning. Låt stå i 5 minuter. Rör ner äggen, ett i taget, i chokladsmeten. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt, vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 45-55 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt och bred på ganachen. Servera kakan rumstemperad (eller kylskåpskall).
 
 
 
baileys - baileysganache - chokladkaka - chokladtårta - ganache