Skärgårdslimpa

Det här är ett gott, mörkt bröd som är enkelt att göra. Det blir väldigt saftigt och brödmalten ger brödet karaktär. Jag bakade malaxlimpor, som innehåller brödmalt, till jul och ville prova på att baka flera bröd med denna ingrediens. Smaken på dessa bröd påminner en hel del om malaxlimpan, fast de är inte lika söta och har starkare smak. Bröden är inte heller lika kompakta och mycket mindre tidskrävande. Receptet finns här.
 
Tre limpor
1 l filmjölk
75 g jäst
3 dl mörk sirap
3 tsk salt
3 dl brödmalt 
3 dl rågkli 
ca. 1,1 l vetemjöl
 
Rör jästen med saltet tills jästen löst upp sig. Värm filmjölken fingervarm och häll över jästen, rör om. Tillsätt sirap, malt och kli. Tillsätt därefter vetemjölet lite i taget. Degen ska vara lös (ungefär som ett filmjölksbröd) och du behöver inte knåda för hand, det räcker att röra med en trägaffel. Låt degen jäsa övertäckt på ett varmt och dragfritt ställe i ungefär en timme. Smörj tre brödformar och fördela degen i formarna. Låt jäsa i ytterligare en timme. Värm ugnen till 175 grader. Grädda bröden nere i ugnen i en timme.Låt bröden svalna i formarna och lossa dem inte förrän de är helt kalla och har hunnit stabilisera sig lite.
 
 
 
 
bröd - brödmalt - limpa - skärgårdsbröd - skärgårdslimpa

Mjuk chokladkola

Här kommer receptet på en av årets julgodissorter. En härligt mjuk, fudgeliknande kola med smak av mjölkchoklad och mörk sirap. Receptet hittade jag hos Bakverk och fikastunder
 
1 ½ dl socker
1 ½ dl mörk sirap
1 ½ dl grädde
3 msk smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad
 
Blanda samtliga ingredienser förutom chokladen i en kastrull med tjock botten och koka upp. Låt koka i 20-30 minuter tills kolan klarar kulprovet. Ta därefter kastrullen av värmen och rör ner mjölkchokladen i kolasmeten. Häll upp i en bakpappersklädd form på cirka 20 x 20 cm. Låt svalna en stund i rumstemperatur innan formen läggs in i kylskåpet. Skär kolan i bitar och förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
 
 
 
Julgodis är nog en av mina favoritsaker med julen. Det är gott, det är roligt att göra och inte speciellt svårt. Utöver chokladkolan gjorde jag bland annat vit chokladfudge och chokladbiskvier med apelsinsmörkräm. Klicka på länkarna för att komma till recepten.
fudge - kola - mjölkchokladkola