Baguetter

På bloggen Pain de Martin beskrivs dessa baguetter som några av de allra godaste och enklaste baguetterna. Jag kan inte annat än hålla med. Bortsett från den långa jäsningstiden går det väldigt snabbt och enkelt att baka baguetterna. De blir inte heller lika torra och kompakta som baguetter ofta tenderar bli (särskilt när de inte är nybakta längre).
 
4 baguetter
 
Dag 1, kväll

4 dl (400 g) vatten
1 tsk (5 g) jäst
8 dl (480 g) vetemjöl
1 ½ tsk (10 g) salt
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl. Tillsätt salt och rör tills allting blandats ordentligt. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp. Låt degen jäsa i 12-15 timmar i kylskåpet. Degen är klar när den ser ut som att den precis börjar kollapsa. Det ska finnas bubblor på ytan och den ska se ut som att den håller på att ge med sig.
 
Dag 2, förmiddag eller eftermiddag
 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en rektangel. Vik ihop den några gånger så att det blir ett litet paket. Sätt ugnen på full värme (ca 250 grader) så den hinner värmas upp under tiden degen jäser. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Skär sedan degpaketet i fyra delar på längden och lägg baguetterna på en bakpappersklädd plåt (eller baguetteplåt om du har en sådan). Skär några hack i baguetterna och strö lite mjöl över dem. Ställ in dem i ugnen. Lägg in en plåt med vatten eller några isbitar på under baguetterna. 
 
Öppna ugnsluckan efter cirka 10 minuter för att släppa ut ångan. Genom att vädra ugnen får baguetterna en knaprig skorpa. Upprepa vädringen med några minuters mellanrum tills de är klara. Ta ut baguetterna när de har fått fin färg. 
 
 
 
 
baguette

Snickersrutor

Jag köpte min första burk jordnötssmör någonsin för någon vecka sedan. Dessa choklad- och jordnötssmakande rutor har jag redan hunnit baka flera gånger. Receptet hittade jag hos Jennys matblogg, men jag har ändrat mängden rice krispies. Om man skär Snickersrutorna i stora bitar blir det som en kaka; skär man dem i mindre munsbitar har man det perfekta godiset till helgen.
 
225 g jordnötssmör
1 dl ljus sirap
1 dl socker
8 dl rice krispies
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
200 g mjölkchoklad
 
Värm jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull på spisen. Rör om så allt blandas, men det ska inte koka. Blanda rice krispies, kokosflingor och vaniljsocker i en skål. Rör ner jordnötssmörblandningen i de torra ingredienserna. Tryck ut i en bakpappersklädd form (ca 20 x 30 cm) och ställ in i kylskåpet en stund. Smält chokladen i vattenbad och bred ut den över kakan. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
 
 
jordnötssmör - snickers - snickerskaka - snickersrutor

Bakelser med salmiak och vit choklad

Salmiak + vit choklad. Jag fullkomligt älskar den smakkombinationen. Om du gillar salmiak (saltlakrits) kommer du antagligen gilla dessa bakelser också. 
 
Observera antagligen. Dessa bakelser är (tydligen) rätt speciella i smaken. Av en testgrupp på fyra personer tyckte hälften att det var bland det godaste de ätit och de andra två var mer tveksamma och beskrev dem som slemmiga och inte-så-goda. 
 
Utgående från min studie kommer du alltså med 50 % sannolikhet gilla dessa bakelser. Om du anser att salmiak hör hemma i bakverk rekommenderar jag dessa bakelser. Själv tycker jag de är väldigt goda! 
 
Recept från Kinuskikissa.
 
Cirka 20 stycken
 
Botten
125 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Salmiakfyllning
1,5 dl Apotekets salmiak mixer (Haganol)
150 g smör
2 dl florsocker
1 dl vaniljsåspulver 
 
Vit chokladglasyr
125 g smör
3/4 dl grädde
200 g vit choklad
 
Dekoration
25 g mörk choklad
2 tsk Apotekets salmiak mixer
 
Vispa rumstempererat smör och socker till skum. Tillsätt ägg. Vispa därefter ner mjöl och vaniljsocker, lite i taget. Tryck ut degen till en rektangel (ca 20 x 30 cm) på en bakpappersklädd plåt med mjölade fingrar. Grädda i 200 grader i  10 minuter. Låt svalna.
 
Blanda salmiakmixer, smör och florsocker i en kastrull. Värm tills smöret har smält och blandningen är slät. Vispa därefter i vaniljsåspulvret. Vispa tills blandningen svalnar lite och tjocknar. Bred över botten och låt stelna i kylskåp ett par timmar.
 
Lägg smör och grädde till glasyren i en kastrull. Värm tills smöret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna en liten stund. Hacka under tiden vit choklad i bitar som du sedan rör ner i kastrullen. Rör tills all choklad har smält och blandningen är slät. Bred ut över kakan och låt stelna i kylskåp.
 
Smält mörk choklad i vattenbad eller i mikro. Rör ner salmiakmixer. Spritsa chokladen på bakelserna. Låt dekorationen stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
 


 
 
 
 
salmiak - saltlakrits - vit choklad