Bakelser med salmiak och vit choklad

Salmiak + vit choklad. Jag fullkomligt älskar den smakkombinationen. Om du gillar salmiak (saltlakrits) kommer du antagligen gilla dessa bakelser också. 
 
Observera antagligen. Dessa bakelser är (tydligen) rätt speciella i smaken. Av en testgrupp på fyra personer tyckte hälften att det var bland det godaste de ätit och de andra två var mer tveksamma och beskrev dem som slemmiga och inte-så-goda. 
 
Utgående från min studie kommer du alltså med 50 % sannolikhet gilla dessa bakelser. Om du anser att salmiak hör hemma i bakverk rekommenderar jag dessa bakelser. Själv tycker jag de är väldigt goda! 
 
Recept från Kinuskikissa.
 
Cirka 20 stycken
 
Botten
125 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Salmiakfyllning
1,5 dl Apotekets salmiak mixer (Haganol)
150 g smör
2 dl florsocker
1 dl vaniljsåspulver 
 
Vit chokladglasyr
125 g smör
3/4 dl grädde
200 g vit choklad
 
Dekoration
25 g mörk choklad
2 tsk Apotekets salmiak mixer
 
Vispa rumstempererat smör och socker till skum. Tillsätt ägg. Vispa därefter ner mjöl och vaniljsocker, lite i taget. Tryck ut degen till en rektangel (ca 20 x 30 cm) på en bakpappersklädd plåt med mjölade fingrar. Grädda i 200 grader i  10 minuter. Låt svalna.
 
Blanda salmiakmixer, smör och florsocker i en kastrull. Värm tills smöret har smält och blandningen är slät. Vispa därefter i vaniljsåspulvret. Vispa tills blandningen svalnar lite och tjocknar. Bred över botten och låt stelna i kylskåp ett par timmar.
 
Lägg smör och grädde till glasyren i en kastrull. Värm tills smöret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna en liten stund. Hacka under tiden vit choklad i bitar som du sedan rör ner i kastrullen. Rör tills all choklad har smält och blandningen är slät. Bred ut över kakan och låt stelna i kylskåp.
 
Smält mörk choklad i vattenbad eller i mikro. Rör ner salmiakmixer. Spritsa chokladen på bakelserna. Låt dekorationen stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
 


 
 
 
 
salmiak - saltlakrits - vit choklad