Vaniljgrädde

Enkelt recept på vaniljgrädde som ger det där lilla extra till tårtan. Denna är lite mer spännande än vanlig vispad grädde och passar super att kombinera med olika bär eller frukter. Recept från Hembakat (tips: på denna sida finns även förslag och inspiration till en massa andra tårtfyllningar!).
 
2 dl mjölk
5 msk vaniljsåspulver
3 dl vispgrädde
 
Vispa ihop mjölk och vaniljsåspulver med en handvisp. Låt blandingen stå och tjockna en stund. Vispa under tiden grädden ganska fast. Vänd sen ner vaniljsåsen i grädden. Räcker till två rätt tunna lager i en tårta (ca 24 cm i diameter).
tårtfyllning - vaniljgrädde - vaniljkräm

Pavlova med lemoncurd

Årets påsktårta blev en pavlova med citronkräm och grädde. Jag har länge varit nyfiken på pavlovatårtor så nu var det hög tid att testa. 
 
 
 
God var tårtan hur som helst. Den friska lemoncurden passar utmärkt mot den söta marängen. Dekoreringen blev påskinspirerad men jag kan tänka mig att en hög färska bär skulle göra sig gott ovanpå tårtan också. Recept på marängbotten (med bildbeskrivning) från Hembakat.
 
Marängbotten
4 äggvitor
2 ½ dl socker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
 
Sätt ugnen på 150 grader. Häll äggvitor och socker i en rostfri skål och värm upp i vattenbad tills sockerkristallerna har smält. Rör om hela tiden. Vispa sedan marängen fluffig. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa lite till. Bred ut marängen på en bakpappersklädd plåt. Forma till en rund botten, cirka 10 cm hög *. Skapa mönster längs sidan genom att dra fåror tätt intill varandra med en slickepott. Forma en grund grop i mitten. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme och 40 minuter *. Sänk värmen till 100 grader när marängen läggs in för att undvika ljusbrun maräng. Låt marängen svalna ordentligt.
 
* Jag får nog provbaka några gånger till för att få till en bra botten; denna gång var den lite skarp i kanterna på grund av att jag gräddade den längre än receptets anvisningar eftersom marängen var helt lös i mitten. Min teori är att denna botten var lite för hög för att kunna gräddas jämt och nästa gång ska jag därför testa göra en lite lägre botten.
 
Gör sen lemoncurd enligt detta recept och vispa 2 dl grädde. Bred ut lemoncurd och vispad grädde på marängen. Dekorera och servera tårtan direkt. Tårtan är godast samma dag den görs.
 
 
lemoncurd - maräng - marängtårta - pavlova - pavlovatårta - påsk - tårta

Lemoncurd

Här kommer receptet på en enkel och god lemoncurd/citronkräm som kan användas till en hel del olika saker. Passar utmärkt som t.ex. tårtfyllning eller garnering. Eller varför inte komponera ihop en efterrätt med lemoncurd? Krämen är lagom syrlig och ger frisk smak. Recept från Hembakat.
 
Cirka 3 dl lemoncurd
2 citroner
1 ½ dl socker
2 ägg
50 g smör (rumstempererat)
 
Riv skalet av citronerna och lägg i en liten tjockbottnad kastrull. Skär sedan ett kryss i citronerna och pressa ur saften i en kastrullen. Tillsätt socker och ägg, vispa upp äggen. Koka upp på svag värme tills krämen tjocknar. Sila eventuellt krämen efter att den kokat ett tag för att bli av med det rivna citronskalet. Ta krämen av värmen när den har tjocknat och rör ner smöret. Låt svalna och ställ i kylskåp.
 
citron - citronkräm - lemoncurd