Kanelbullar med mandelmassa

Detta recept på kanelbullar är det enda bullreceptet du behöver. Degen är lättarbetad och inte sådär torr och tråkig som vetedeg lätt kan bli. Det bästa med dessa bullar är nog ändå fyllningen. Receptet hittade jag här och detta är numera mitt standardrecept på kanelbullar.
 
Vetedeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl socker
1 dl ljus sirap (mörk eller brödsirap funkar också)
1 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl
150 g smör
 
Fyllning
200 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker
1 dl sirap
150 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kanel
 
Börja med degen. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen med hjälp av salt. Häll jästen och den uppvärmda mjölken i en skål (gärna bakmaskin pga. knådningen). Tillsätt socker, sirap, kardemumma och till sist mjölet. Tillsätt inte med än 13 dl mjöl i detta skede, resten kan du tillsätta vid utbakning om det behövs. Knåda ihop degen, som kommer att vara kladdig. Tillsätt slutligen smöret i tärningar och knåda i cirka 10 minuter. Degen blir smidig och en aning kladdig. Låt jäsa övertäckt på varmt ställe i cirka en timme.
 
Under tiden degen jäser kan du blanda ihop fyllningen. Använd elvisp så går det smidigt. Vill du ha en annan typ av fyllning är det helt okej att freestyla och bryta mot receptet. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord efter jäsning. Knåda degen en aning och dela den i två delar. Kavla ut till rektanglar och bred ut fyllningen. Vik över och skär tunna remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle. Lägg på bakpappersklädd plåt (funkar bra utan bullform) och låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker när de jäst klart. Grädda cirka 8 minuter i 225 grader.
 
 
 
 
 
 
bullar - kanelbullar