Hemgjord sushi

Sushi hör till en av mina favoriträtter. Första gången jag smakade sushi var på en sushikurs jag deltog i för flera år sedan. Detta var tydligen redan år 2012 och mina trogna bloggläsare har nog fått vänta ett tag på den utlovade fortsättningen. Nu är det dock dags för en uppdatering på sushifronten. 
 
 
Jag har sedan dess gjort sushi två gånger - förra julen och nu i påsk. Jag är ingen expert och har inte vågat använda mig av rå lax ännu. Dock finns det ju så många alternativ till fyllningar så man kan bara välja och vraka! Mina favoriter är avocado, mango, räkor, kallrökt lax, surimi och gurka. Olika såser och tillbehör som passar bra i är till exempel färskost, majonnäs, mangosås och chilisås.
 
För att göra sushi behöver du:
sushiris
nori ark (sjögräsblad)
valfri fyllning
 
Koka riset enligt instruktioner på förpackningen (en del instruktioner ber dig tillsätta risvinäger, detta kan du göra om du vill). Låt riset svalna. Under tiden kan du hacka och skära ingredienser till fyllningen. 
 
Bred sedan ut ett tunnt lager risk på nori arket. Lägg i fyllningen på en rad ett par centimeter från kanten. Rulla sen ihop sushirullen och tryck och pressa ihop fyllningen på samma gång så att rullen blir tät. Skär rullen i små bitar.
 
 
Dessa sushirullar ovan är olika kombinationer av avocado, surimi, räkor, mango, wasabi, mangosås och majonnäs.
 

Kindercheesecake

Kinderchoklad förknippas ofta med påsk (men passar såklart året om pga. en av de godaste chokladsorterna som finns). Därför tycker jag att du kan passa på att göra denna cheesecake med två olika sorter av Kinderchoklad till påskens fikastunder. Eller vilken fikastund eller kalas som helst. Jag har gjort denna cheesecake två gånger och den var väldigt omtyckt bland alla som smakade - ett säkert kort, med andra ord. Receptet hittade jag här.
 
300 g digestivekex
150 g smält smör
250 g Kinderchoklad (Kinder Maxi)
500 g färskost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 Kinder Bueno chokladstänger (dubbla)
 
Mixa kexen i en matberedare och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut i en springform (ca 24 cm) klädd med bakplåtspapper. Ställ formen i kylskåpet.
 
Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Häll i den avsvalnade chokladen och vispa. Tillsätt vispgrädden (ovispad) och vispa tills det tjocknar. Hacka Buenochokladen i minder bitar och vänd ner i smeten. Ta ut formen ur kylsåpet och häl över fyllningen. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i kylskåp över natten.
 
 
Denna kaka har jag faktiskt gjort två gånger - en gång i en större form. För att räcka till en form på 30 cm fördubblade jag receptet:
 
400-500 g digestivekex
200 g smält smör
500 g Kinderchoklad (Kinder Maxi)
1 kg färskost
2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
3 Kinder Bueno chokladstänger (dubbla)
 
Denna kaka räcker till väldigt många och är perfekt ifall du har en större form och ett större sällskap att bjuda på kaka.
 
 
Två likadana kakor med olika dekorationer. Dekoreringen är den roligaste delen av att dekorera kakor. Den första kakan har jag dekorerat och kakan ovan har min mamma dekorerat. Roligt att se hur olika samma kaka kan se ut enbart med dekorationer!
cheesecake - kinder - kindercheesecake - påsk

Kanelbullar med vaniljkräm

Jag brukar ibland få en del klagomål över att jag inte kan hålla mig till traditionella och välbeprövade recept alla gånger när jag bakar. Till mitt försvar är väl sockerkaka inte världens mest spännande kaka och dessutom i sin enkelhet ett perfekt objekt för lite experimenterande i köket. Den är en klassiker av en orsak, men det betyder inte att man måste sluta experimentera.
 
Ett annat klassiskt bakverk är kanelbullar. Klicka här för att komma till mitt absoluta favoritrecept på kanelbullar. Detta recept på kanelbullar är ett mästerverk, och om du inte ännu har hittat det perfekta receptet är detta mitt tips till dig. 
 
När jag bakade kanelbullar i helgen kunde jag väl inte riktigt hålla mig till receptet. Jag hade ingen mandelmassa, men tänkte att vaniljkräm kan väl passa bra i kanelbullar också. Slutsats: Vaniljkräm passar bra i kanelbullar också. Blanda bara fyllningen som vanligt (utan mandelmassa) och bred ut vaniljkräm ovanpå innan du viker ihop degen och snurrar ihop bullarna.
 
kanelbullar - vaniljkräm