Key lime cheesecake

Denna cheesecake med fräsch smak av lime passar perfekt på vårens fikabord. Receptet hittade jag här. Konsistensen på denna är suverän, tillräckligt fast för att enkelt kunna skära snygga bitar men tillräckligt krämig för att vara god. 
 
175 g digestivekex
75 g smör
4 gelatinblad
145 g vit choklad
200 g färskost
1 burk kondenserad mjölk
1 msk rivet limeskal
2 dl limesaft
2 dl vispgrädde
 
Smält smöret. Mixa kexen till en smulig massa i matberedare och tillsätt det smälta smöret. Klä botten av en springform (ca 24 cm) med bakplåtspapper. Tryck ut smulblandingen i botten av formen och ställ i kylskåp.
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. (Om du använder limesaft från pressade limefrukter istället för koncentrat är detta ett bra tillfälle att pressa limesaft). Smält den vita chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikro och låt chokladen stå och svalna en stund. Vispa färskosten ett par minuter och tillsätt den kondenserade mjölken och det rivna limeskalet. Vispa ett tag. Tillsätt sen den avsvalnade chokladen och vispa ordentligt. 
 
Värm limesaften och rör ner gelatinbladen i saften så att de smälter. Häll i gelatinblandningen i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa grädden skilt och vänd därefter ner den i smeten. Du kan även vispa på låg hastighet så blir smeten slät.
 
Häll fyllningen i formen och ställ i kylskåp över natten. Dekorera med t.ex. lime och vispad grädde strax innan servering.
 
 
 
 
 
 
 
 
cheesecake - key lime cheesecake - lime

Fransk chokladkaka

Denna kaka, mina chokladälskande vänner, får ni inte missa. Den stora hemligheten är att göra kakan en dag i förväg och förvara den i kylskåp. Lovar att den blir tio gånger godare då. Receptet är en mix av två olika recept; receptet till kakan hittade jag här medan glasyren är härifrån. Denna är från och med nu chokladkakan i mitt liv. 
 
Chokladkaka
100 g smör
100 g mörk bakchoklad
2 ägg
2 msk sirap
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
2 krm salt
 
Lägg ett bakpapper i botten av en springform (ca 18 cm), smöra och bröa med kakaopulver. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg chokladen i smöret så att den smälter. Vispa upp ägg och socker tills det blir vitt. Rör ner choklad- och smörblandningen i äggvispet. Tillsätt sirap och rör sedan ner de torra ingredienserna. Grädda i 175 grader cirka 15-20 minuter. Kakan ska vara genomgräddad ca 2 cm i kanten men kladdig i mitten. Ta ut och låt svalna innan kakan glaseras.
 
Chokladglasyr
100 g mörk bakchoklad
½ dl grädde
25 g smör
 
Smält chokladen och smöret på låg värme. Rör i grädden tills allt blandas. Bred glasyren över avsvalnad kaka och låt rinna ner över kanterna. Förvara kakan i kylskåp över natten och servera tillsammans med exempelvis vispad grädde och bär.
 
 
 
 
 
 
 
choklad - chokladganace - chokladglasyr - chokladkaka - chokladtårta - fransk chokladkaka