Mormors mors chokladkakor

Till 60 kakor:
100 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
1 äggula
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Garnering:
1 äggvita
½ dl pärlsocker

Blanda alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en smidig deg. Dela degen i två delar och rulla dem till drygt fingertjocka längder. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem till en bredd på 4-5 cm. Pensla med äggvita och strö pärlsocker över.

Grädda cirka 10 minuter i 175 grader. Kakorna är godast om de är lite mjuka inuti. Skär dem i sneda bitar (ca 2-3 cm breda). Låt svalna i rumstemperatur.

Detta recept låter ju väldigt enkelt och bra, men jag lyckades nog inget vidare. Några fingertjocka längder kunde jag inte åstadkomma, utan det blev två hoptryckta högar med odefinierbar form. Jag övervägde att slänga bort alltsammans en stund men tänkte att jag kan väl lika bra slänga det i ugnen. Såhär i efterhand kan jag konstatera att kladdiga blev de ju i alla fall. Och jag satsade på kvalitet istället för kvantitet.