The Gardener's Pie

Detta är, enligt Leilas orginalrecept, en körsbärspaj. Årets körsbärsskörd räckte dock inte riktigt till, så jag var tvungen att fylla på med andra trädgårdsbär. Därav namnet - trädgårdsmästarens paj. Orginalreceptet kan du se här.
 
Mördeg
150 g kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker (eller strösocker)
1 ägg
½ msk kallt vatten
 
Fyllning
1 ½ l körsbär, hallon och krusbär
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
skal och saft av en citron
2 msk potatismjöl
 
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk strösocker
 
Nyp ihop tärnat smör, vetemjöl och socker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Knåda inte. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur körsbären och halvera krusbären. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal. Låt bären koka upp. Blanda citronsaften med potatismjölet och häll ner i de kokande bären. Vispa tills blandningen har tjocknat. Rör ner hallonen och låt svalna.
 
Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara större. Lägg den större delen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel som är cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över en pajform (helst med löstagbar kant - ca 24 cm i diameter). Tryck försiktigt fast degen längs kanten och låt lite hänga över. Fyll pajskalet med bärkompotten. Kavla ut den mindre degdelen till en cirkel (cirka 25 cm i diameter). Rulla ut degen över bärkompotten och nyp ihop kanterna.
 
Vispa upp ägen och tillsätt mjölk och socker. Pensla på deglocket. Om du vill kan du skära ut figurer av eventuell överbliven deg att dekorera pajen med. Jag använde mig av fjärilsformade utstickare denna gång. Pensla en gång till på figurerna. Strö över strösocker och skär små snitt (som solstrålar) i pajskalet. Ställ pajformen på en plåt och grädda nere i ugnen i cirka 35 minuter. Servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.
 
krusbär - körsbär - paj