American Apple Pie

Receptet är Leila Lindholms och du hittar det här. Vi ändrade dock äppelfyllningen och utseendet en aning.

Pajdeg
150 g kallt smör
2 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
½ msk vatten


Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman till en smidig deg. Knåda inte. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllning
4-6 äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk malen ingefära


Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små bitar. Lägg äppelbitarna snabbt i en skål och blanda i citronsaft. Stek äpplena i smör, socker, kanel, ingegära och kardemumma. När äpplena är mjuka efter cirka 5 minuters stekning, lägg dem på en tallrik och låt svalna.

Dela degen i två delar - en större och en mindre - och tryck ut den större i en pajform. Fyll med äppelfyllningen. Rulla bitar av den mindre degbiten och lägg rullarna över äppelfyllningen i ett rutmönster. Grädda pajen i nedre delen av ugnen (180 grader varmluft) i cirka 35 minuter.

amerikansk - äppelpaj - äpplen