Korvbröd

Det perfekta receptet inför sommarens grillsäsong hittade jag i Hembakat 3/2012.

20-24 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl olja
2 tsk salt
2 tsk strösocker
½ dl vetekli
3 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och oljan i en kastrull till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socer och vetekli. Rör om. Tillsätt grahamsmjölet och vetemjölet, lite i taget. Blanda till en lagom fast deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar. Kavla bitarna till rektangulära plattor (ca 12 x 25 cm). Skär båda plattorna i 10-12 längder. Rulla varje degbit en aning och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem svalna under en bakduk.




Tips
* I orginalreceptet var fördelningen mellan grahamsmjöl och vetemjöl 1-11.