Saftig chokladkaka

Rubriken är ingen överdrift. Det här är med stor sannolikhet en av de saftigaste chokladkakorna du någonsin kommer att äta. Recept ur Hembakat 6/21012.
 
200 g smör
3 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl kakao
2 dl filmjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med smöret och filmjölken. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 2 liter). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 60 minuter. Passa noga och känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Du kan också grädda kakan i flera mindre formar, då blir gräddningstiden 30-40 minuter.
 
 
 
Enligt receptet ska kakan serveras med en kolasås och hallon. Jag serverade bara själva kakan denna gång, men jag kan tänka mig att tillbehören skulle lyfta smaken på kakan ytterligare. Här är receptet på kolasåsen:
 
50 g smör
1 ½ dl brun farin
1 msk vatten
1 dl grädde
 
Värm smör, socker och vatten på låg värme i en kastrull. Vispa i grädden och låt sjuda i 10-15 minuter. Rör om då och då. Ställ den kallt. Kolasåsen kan med fördel göras dagen innan. Servera kakan som den är eller ringla över kolasåsen och garnera med hallon. Du kan också servera såsen och hallonen vid sidan av kakan.
choklad - chokladkaka - saftig