Formfranska

Detta bröd passar perfekt att slänga i brödrosten vilken morgon som helst. Recept från Kryddburken.
 
2 bröd
50 g jäst
50 g smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (t.ex. 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt
 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt vattnet, ljumma till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda för hand/arbeta degen i bakmaskin cirka 10 minuter. Pudra över mjöl och låt degen jäsa cirka 45 minuter. Kör igång maskinen igen, tillsätt resten av mjölet och saltet (spara dock lite av mjölet till utbakning). Arbeta degen cirka 10 minuter till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt till två avlånga bröd. Lägg i formar. Låt jäsa cirka 45 minuter. Grädda i 175 grader cirka 40-50 minuter.
 
bröd - formbröd - formfranska - rostbröd