Rågbröd

Dessa rågbröd är väldigt goda och passar perfekt på frukostbordet. De smakar ungefär som råbröden i butik gör, fast mycket godare eftersom de är hembakade. Receptet finns hos recepten.se.
 
 
Fyra bröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2-3 msk mörk sirap
1 msk brödkryddor (eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stött fänkål)
13-14 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen med en del av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och kryddor. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa övertäckt i 30-45 minuter. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda så att gasbubblorna försvinner. Dela degen i fyra delar. Forma alla bitar till runda bullar, kavla ut till runda kakor (ca 15 cm i diameter). Gör ett hål i mitten av brödet (t.ex. med ett mjölat litet glas) och nagga med en gaffel. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
 
Tips
* Istället för rågsikt kan man blanda hälften vetemjöl och hälften rågmjöl.
 


rågbröd