Äppelcheesecake

Här var det tätt mellan inläggen! Orsaken till bloggtorkan är dock enkel; jag har inte bakat något på flera månader. Spenderade några månader utomlands och delade kök med elva andra personer, så där var det inte direkt läge att baka väldigt mycket. 
 
Det senaste inlägget var min födelsedagstårta från ifjol, så vad passar väl bättre än att bryta tystnaden med årets födelsedagskaka. En äppelcheesecake som jag hittade via Pinterest (åh, Pinterest) på en amerikansk blogg som heter Cakescottage
 
Eftersom bloggen är amerikansk används andra måttenheter. Jag har omvandlat efter bästa förmåga, men utlovar inga exakta mått. Det är dock helt okej, eftersom det inte är så noga med denna kaka. Den kommer ändå att bli en av de godaste cheesecakesen du ätit.
 
 
 
Botten
0,6 dl brunt socker 
2,5 dl krossade Digestivekex
2 dl havregryn
1 dl smält smör
 
Cheesecake
450 g färskost
2 msk maizenamjöl
0,6 dl brunt socker
0,6 dl vitt socker
1/8 tsk ingefära
2 tsk vaniljextrakt (-pulver eller -socker funkar också)
½ tsk kanel
 
Topping
1-2 äpplen
0,6 dl mjöl
0,6 dl havregryn
0,6 dl brunt socker
½ tsk kanel
2 tsk kokosolja (i flytande form)
 
Garnering
kolasås
vispad grädde
 
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra botten. Blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en 24 cm springform (ev. penslad med en del av det smälta smöret innan). Grädda i fem minuter.
 
Vispa samman samtliga ingredienser till själva cheesecaken i en skål. Bred ut ovanpå den förgräddade botten.
 
Skala äpplet och skiva det i supertunna skivor. Rada ut äppelskivorna ovanpå cheesecakesmeten. Rör slutligen ihop de övriga ingredienserna till toppingen och strö över äppelskivorna. Grädda i 40-50 minuter.
 
Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ den därefter i kylskåp över natten. Innan servering garneras kakan med kolasås (hemgjord eller färdigköpt) och vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
cheesecake - cheesecake i ugn - äppelcheesecake - äpple - äpplen